Fundador de Wikileaks

Seixanta metges adverteixen que Assange podria morir a la presó si no rep tractament

Els facultatius remeten una carta a la ministra de l'Interior britànica

El periodista afrontarà al febrer el seu procés d'extradició als EUA

monmartinez50505422 demonstrators hold placards during a protest outside of west191021114347

monmartinez50505422 demonstrators hold placards during a protest outside of west191021114347 / HANNAH MCKAY

1
Es llegeix en minuts
Efe

El fundador del portal Wikileaks, Julian Assange, podria morir a la presó si no rep atenció mèdica urgent, segons han afirmat més de 60 metges en una carta oberta dirigida a la ministra britànica d’Interior, Priti Patel.

Assange està detingut a la presó d’alta seguretat de Belmarshal sud de Londres, a l’espera del començament, al febrer, del seu judici d’extradició als Estats Units, que el requereix per la filtració de milers de documents confidencials.

En la missiva, els metges –que procedeixen del Regne Unit, Austràlia i Sri Lanka, entre altres països– expressen la seva «gran preocupació» per la salut d’Assange, de 48 anys, i demanen que el periodista sigui portat a un hospital universitari a fi que sigui avaluat i rebi l’atenció d’especialistes.

«Des del punt de vista mèdic i davant de l’evidència disponible, tenim una gran preocupació per l’estat físic d’Assange per afrontar el judici el febrer del 2020. El més important és que, segons la nostra opinió, Assange requereix una avaluació mèdica urgent sobre el seu estat físic i psicològic», afegeixen els facultatius. En cas que el periodista no rebi aquesta cura mèdica, «Assange podria morir a la presó», escriuen els doctors.

Tancada la causa per violació

La setmana passada, la fiscalia sueca va decidir tancar la investigació preliminar per violació contra Assange tancar investigació preliminar violació. La fiscal superior sueca, Eva-Marie Persson, va justificar el tancament de la indagació contra el periodista peldebilitament de les proves i la falta d’arguments per a l’acusació.

Els EUA acusen el periodista de «conspiració» per infiltrar-se en sistemes informàtics governamentals.

Notícies relacionades

El periodista, que sempre s’ha declarat innocent, va estar refugiat a l’Ambaixada de l’Equador a Londres des del 2012 fins a l’abril passat, quan va ser detingut per la Policia britànica una vegada que el Govern de Quito li va retirar l’estatus de refugiat.

Assange s’havia refugiat a la legació diplomàtica equatoriana per evitar ser extradit a Suècia, que el requeria per delictes sexuals, però, després de la decisió de la setmana passada de la fiscalia d’aquest país, li queda només el procés nord-americà.