LA DRETA ALEMANYA

La CDU afronta un turbulent congrés davant del feble lideratge de la successora de Merkel

Annegret Kramp-Karrenbauer té uns nivells interns d'aprovació cada vegada més baixos pels mals resultats electorals del partit conservador

zentauroepp51018727 christian democratic union  cdu  party chairwoman annegret k191121165620

zentauroepp51018727 christian democratic union cdu party chairwoman annegret k191121165620 / HANNIBAL HANSCHKE

3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez

¿S’enfronta Annegret Kramp-Karrenbauer, la presumpta hereva d’Angela Merkel a la cancelleria d’Alemanya, a una revolta dins del seu propi partit? És la pregunta que ronda el barri polític de Berlín a les portes d’un congrés de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) que arrenca aquest divendres a Leipzig i que podria evidenciar encara més la debilitat que arrossega entre les seves pròpies files AKK, tal com es coneix popularment la presidenta del partit conservador alemany i actual ministra federal de Defensa.

La pressió creix des de fa mesos sobre AKK, elegida fa un any com a successora de Merkel al capdavant de la CDU en l’últim congrés del partit. celebrat a Hamburg. Els errors personals i, sobretot, els mals resultats electorals acumulats en tres eleccions regionals i unes europees han fet que els nivells d’aprovació interna siguin cada vegada més baixos.

«Aquest congrés té el títol d’‘El fort centre d’Alemanya’. Volem deixar clar que, en un moment en què el nostre país està cada vegada més polaritzat, el partit s’enfronta al desafiament de mantenir unida la societat», reconeixia aquest dimecres Paul Zemiak, el secretari general de la CDU, davant d’un nombrós grup de periodistes.

¿Centrisme o dretanització?

L’interès mediàtic al congrés de Leipzig demostra que no és una cimera més en el futur del partit més votat d’Alemanya: des de l’inici del declivi de Merkel, des de mitjans del 2015, la CDU es debat entre mantenir l’actual centrisme que tant ha caracteritzat la cancellera Merkel o buscar un perfil més dretà per fer front a la sagnia de vots que està patint el partit conservador al seu flanc dret en favor de la jove ultradretad’Alternativa per a Alemanya (AfD).

La CDU té seriosos problemes per mantenir la seva base electoral: va perdre més d’11 punts en les eleccions regionals de l’estat federat de Turíngia a finals de l’octubre passat, en les quals fins i tot va quedar en tercer lloc, per darrere de l’AfD. En els anteriors comicis de Brandenburg i Saxònia, va perdre més de set punts. I en les eleccions europees del maig passat, la formació liderada per AKK es va deixar més de sis punts. Queda la sensació que l’electorat castiga la força conservadora cada vegada que s’obren les urnes.

Friedrich Merz és la principal i més rellevant veu crítica amb l’actual rumb del partit. L’etern candidat a dirigir als democristians alemanys, que ja va perdre en el seu moment el pols amb Merkel i també amb AKK al congrés del 2018 a Hamburg, no deixarà passar l’ocasió per expressar el seu descontentament tant amb la línia ideològica del partit com amb l’actual estat de la Gran Coalició. Després de les eleccions de Turíngia, Merz va dir que l’estat del govern federal feia «pena», en una clara venjança contra la direcció de la CDU.

Rebuig d’unes de primàries

Notícies relacionades

La possible ruptura de la Gran Coalició amb els socialdemòcrates de l’SPD serà una de les músiques que soni de fons al congrés de la CDU de Leipzig, en el qual també s’esperen veus crítiques amb mesures socials –com una pensió mínima– introduïdes pel Govern de Merkel per la pressió de l’SPD. Fa mesos que els socialdemòcrates, que celebren el seu propi congrés el primer cap de setmana de desembre a Berlín, busquen un perfil propi que els tregui dels mínims històrics (14%) que arrosseguen a les enquestes d’intenció de vot.

De moment, AKK rebutja la proposta de les joventuts de la CDU de celebrar unes primàries que la ratifiquin –o rebutgin– com a futura candidata a la cancelleria quan Merkel es retiri del poder com a molt tard el setembre del 2021. El camí fins a les pròximes eleccions federals estarà, en tot cas, ple de turbulències per a l’elegida per la cancellera.