eleccions al regne unit

El primer debat entre Johnson i Corbyn fa taules

Els dos principals candidats en les eleccions del 12 de desembre no van aportar novetats

zentauroepp50991571 manchester  united kingdom   19 11 2019   a handout photo ma191119233540

zentauroepp50991571 manchester united kingdom 19 11 2019 a handout photo ma191119233540 / JONATHAN HORDLE ITV HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El primer debat electoral entre el conservador Boris Johnson i el laborista Jeremy Corbyn va acabar sense un clar guanyador, ni noves aportacions. Com algú va dir al terme de la confrontació, «no va ser un duel de titans». En el sondeig de YouGov, valorant la millor actuació, el líder conservador va obtenir un 51% i el laborista un 49%. 

A una mica més de tres setmanes de la cita a les urnes, tots dos van comparèixer durant una hora a l’estudi de la cadena privada de televisió ITV, davant d’una audiència que va aplaudir algunes de les intervencions, però també es va riure de vegades dels dos. De Johnson quan va dir que mantenia les seves promeses, de Corbyn quan va afirmar que la seva posició sobre el ‘brexit’ estava clara. La moderadora, Julie Etchingham, veterana en aquestes trobades, va imposar un format molt ajustat que va limitar les divagacions habituals del primer ministre. El to va ser molt formal.

Pacte amb Sturgeon

Notícies relacionades

Johnson, com era previsible, va provar d’explotar la idea que té un acord per al ‘brexit’ ja llest, conscient del cansament dels ciutadans i el desig de tancar l’assumpte com més aviat millor.  Corbyn, en canvi, va al·legar Johnson, proposa, «un nou retard, amb una nova negociació i dos referèndums».  Una consulta més sobre el ‘brexit’ i un segon referèndum d’independència a Escòcia. El conservador va acusar Corbyn de tenir en perspectiva una «coalició» amb Nicola Sturgeon, la líder del SNP, per intentar assolir el govern a canvi de donar llum verda a la consulta independentista. El laborista ho va negar.

La sanitat, en perill 

La primera topada va ser a costa del futur de la sanitat pública (NHS). Corbyn, document en mà, va acusar el Govern conservador d’estar mantenint «trobades secretes» amb negociadors dels Estats Units que estan oferint «obrir per complet» la sanitat britànica «als mercats americans». Johnson va respondre que això «és una absoluta invenció». Els dos líders es tornaran a veure les cares en un nou debat organitzat aquesta vegada per la BBC, el 6 de desembre, sis dies abans de les eleccions.