Pròxim Orient

L'Exèrcit israelià mata un líder del Gihad Islàmic a Gaza

Més de 50 coets es llancen des de la franja contra Israel en represàlia per l'assassinat de Baha Abu al-Ata

El grup palestí islamista assegura que «anirà a la guerra» perquè «Netanyahu ha traspassat totes les línies vermelles»

Mourners carry the body of Palestinian Islamic Jihad field commander Baha Abu Al-Atta during his funeral in Gaza City November 12, 2019. REUTERS/Mohammed Salem

Mourners carry the body of Palestinian Islamic Jihad field commander Baha Abu Al-Atta during his funeral in Gaza City November 12, 2019. REUTERS/Mohammed Salem / MOHAMMED SALEM (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba

L’Exèrcit israelià ha matat la matinada d’aquest dimarts un dels líders militars del grup palestí islamista Gihad IslàmicBaha Abu al-Ata, al nord de la Gaza, segons ha informat un portaveu militar en un comunicat.

Una hora després s’han disparat les sirenes d’alerta d’atac en diferents poblacions d’Israel, la majoria properes a Gaza, com Ashdod i Ashkelon, però altres de situades més al nord, com Holon, Rixon le-Tsiyyon i els afores de Tel Aviv, on s’ha sentit una explosió que diversos mitjans han atribuït al sistema de defensa antiaèria Cúpula de Ferro, que podria haver destruït un coet.

L’Exèrcit israelià ha assegurat que s’han llançat des de Gaza més de 50 coets, dels quals 20 han sigut interceptats pel sistema de defensa.

Les escoles quedaran tancades avui a Israel i s’han obert refugis antiaeris en ciutats del centre del país com ara Modiin, a prop de Jerusalem, en previsió d’un atac a gran escala per part de la Gihad des de Gaza.

«Responsable d’atacs»

L’Exèrcit israelià ha assenyalat Abu al-Ata com a responsable «directe» de «centenars d’atacs terroristes contra civils i soldats israelians».

Segons el portaveu de l’Exèrcit, Jonathan Conricus, havia planificat atacs en dies assenyalats a Israel durant aquest any i tenia previst un pla pròximament, per la qual cosa la seva mort, denominada «assassinat selectiu» per Israel «mitiga una amenaça».

L’operació s’ha dut a terme de manera conjunta amb el servei d’intel·ligència Shin Bet cap a les 4.30 (2.30 GMT) contra la planta d’un edifici del barri de Sheyaiya, a Gaza ciutat, on hi havia El-Ata.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el titular de Defensa, Naftali Bennett, que ocupa el lloc des d’aquest diumenge, han aprovat l’operació prèviament, però Conricus ha assegurat que no es tracta d’una tornada a la políticad’assassinats selectius.

Operacions contra Hamàs

Israel considera el Gihad Islàmic responsable dels últims llançaments de coets cap a territori israelià, tot i que l’Exèrcit, que ha assegurat estar preparat per a una escalada de violència, sol atacar objectius del grup islamista Hamàs, que controla Gaza, ja que el responsabilitza de tot el que passi allà.

Per la seva part, el secretari general del Gihad Islàmic, Ziad al-Najala, ha anunciat que el seu grup anirà «a la guerra»,després de l’assassinat d’Abu al-Ata. «Anem a la guerra. [El primer ministre israelià] Benjamin Netanyahu, ha creuat totes les línies vermelles en l’assassinat del comandant de les brigades d’Al-Quds, Baha Abu al-Ata. Respondrem amb força», ha assenyalat Najala a la web de notícies en àrab Donar al-Hayat.

Anunci de represàlies

Hamàs ha declarat que Israel té tota la responsabilitat de les conseqüències de l’assassinat d’Abu al-Ata. «Aquest crim comès per Israel no passarà silenciosament i les forces de resistència llançaran represàlies», ha dit Hamàs en un comunicat.

Notícies relacionades

Unes hores després que s’hagi produït l’assassinat d’Abu al-Ata, mitjans oficials sirians com l’agència de notícies SANA han informat del’atac contra la vivenda d’un líder del braç armat del Gihad Islàmic a Damasc, la capital siriana. 

Segons SANA, l’Exèrcit israelià hauria llançat dos projectils contra un edifici on viu Akram al-Ajuri, membre del consell polític del Gihad que opera des de Damasc, i hauria matat dos civils, un d’ells fill d’Ajuri.

Temes:

Palestina Israel