DEMANDA DE TRUMP

La fiscalia dels EUA obre un investigació contra els investigadors de la trama russa

Els demòcrates acusen el president d'utilitzar Justícia com a eina per avançar els seus interessos polítics

zentauroepp50577399 president donald trump arrives at columbia metropolitan airp191025201138

zentauroepp50577399 president donald trump arrives at columbia metropolitan airp191025201138 / Evan Vucci

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Durant els dos anys que va durar la investigació sobre la interferència russa en les eleccions nord-americanes i les connexions del Kremlin amb la campanya de Donald Trump, el president sempre va mantenir que allò no era més que »una farsa» per posar en dubte la legitimitat de la seva victòria electoral. Des del primer dia, Trump va crear un relat alternatiu per desacreditar les indagacions del fiscal especial Robert Mueller en cooperació amb l’FBI  i el Departament de Justícia, un relat basat en gran manera en teories conspiradores. El que pocs van anticipar llavors és que el seu fiscal general acabaria fent seves aquelles sospites per ordenar finalment la «investigació contra els investigadors» que Trump reclamava en els seus mítings des del mes d’abril.

Les indagacions van començar al maig, quan el fiscal general William Barr va nomenarJohn Durham, un respectat fiscal federal de Connecticut, per investigar els orígens de la trama russa. Inicialment no era més que una revisió administrativa per examinar la legalitat dels mètodes utilitzats per l’FBI per recollir la seva informació o el rol que van poder exercir tercers països en tota la història. Però aquella revisió administrativa s’ha convertit ara en una investigació penal en tota regla, un estatus que permetrà a Durham interrogar testimonis, obtenir documents mitjançant requeriments judicials i fins i tot presentar càrrecs contra els funcionaris de l’Estat per portar-los a judici. El xoc de trens està servit. La guerra oberta que Trump ha lliurat des del primer dia contra les institucions del seu propi Govern ha entrat en una fase explosiva.

En els esforços de la Casa Blanca per reivindicar el president tant sí com no, Trump ha trobat en Barr un aliat excepcional, completament entregat a trobar proves que refutin les conclusions de tot l’aparell de seguretat sobre la trama russa. Una actitud que ha fet que els demòcrates es qüestionin la independència que se li pressuposa al fiscal general i a descriure’l com «un instrument» de Trump per dur a terme la seva «venjança política». «Si el Departament de Justícia s’utilitza per a la retribució política o per ajudar el president en la seva narrativa política per a les pròximes eleccions, l’Estat de Dret patirà un mal irreparable», han afirmat els demòcrates al capdavant delscomitès de Justícia i Intel·ligència, dues de les instàncies que dirigeixen la investigació d’’impeachment’ contra Trump.

Les indagacions de l’FBI

Les teories que manegen el president i el seu fiscal general tenen a veure amb els orígens de la investigació de l’FBI sobre la trama russa. Aquelles indagacions es van posar en marxa amb la xivatada d’un diplomàtic australià a l’agència sobre la conversa que va mantenir en un bar de Londres amb George Papadopoulos, un antic assessor de Trump. Papadopoulos va explicar al diplomàtic que Rússia tenia milers de correus robats a l’entorn deHillary Clinton  que podien comprometre la seva campanya, una informació que va rebre inicialment d’un misteriós professor maltès, Joseph Mifsud. Amb el pas del temps, l’entorn de Trump va començar a dir que Mifsud hauria sigut en realitat un agent de la CIA o algun servei d’intel·ligència estrangerque va posar una trampa a la campanya del republicà per vincular-la amb Rússia i acusar espuriament el Kremlin d’interferir en les eleccions.

Notícies relacionades

Per rocambolesca que sembli la teoria, s’ha convertit en una de les pedres angulars de la política de Barr, que en els últims mesos ha viatjat a Itàlia i al Regne Unit per demanar a les seves autoritats que cooperin amb les indagacions de Durham i ajudin a desentranyar la identitat de Mafsud, en parador desconegut des de fa algun temps. Unes gestions que també ha fet amb el primer ministre australià.

Aquesta recerca desesperada d’informació que refuti les conclusions de l’aparell de seguretat sobre la trama russa s’ha estès a Ucraïna, l’assumpte que ha provocat la investigació d’’impeachment’ contra el president. Trump no només va pressionar Kíev perquè investigués els Biden. També va exigir a les seves autoritats que examinessin la suposada implicació ucraïnesa en la ingerència electoral, la qual cosa li serviria per exonerar Rússia i demostrar que la investigació de Mueller no va ser més que una «estafa».