Crisi política al país hebreu

Netanyahu comunica al president d'Israel que no ha pogut formar Govern

El primer ministre acusa el seu rival, Benny Gantz, de no haver volgut dialogar per formar un Executiu d'unitat

benjamin-netanyahu-europa-press

benjamin-netanyahu-europa-press

1
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha comunicat aquest dilluns al president d’Israel, Reuven Rivlin, que no ha pogut formar Govern i li ha tornat el mandat que li va atorgar per fer-ho, segons ha confirmat l’Oficina del Primer Ministre en un comunicat.

En un vídeo publicat en el seu compte de Facebook, Netanyahu, que avui compleix 70 anys, ha assegurat que ha «treballat incansablement per establir un ampli Govern d’unitat nacional» perquè «és el que la gent vol».

Però ha afegit que els seus esforços per asseure el líder de la coalició centrista Blau i Blanc, Benny Gantz, «a la taula de negociacions i evitar unes altres eleccions» han fracassat, perquè Gantz «s’ha negat una vegada i una altra» a dialogar.

Blau i Blanc va ser la llista més votada en els passats comicis generals d’Israel, celebrats el 17 de setembre, amb 33 escons, davant els 32 del partit de Netanyahu, el Likud, líder de la dreta israeliana.

Cap de les dues formacions va comptar d’entrada amb prou recolzament per formar una coalició de Govern. Netanyahu va obtenir el suport de forces religioses i d’ultradreta i va sumar 55 escons, però per tenir majoria a la Knesset (Parlament israelià), de 120 seients, se’n necessiten 61.

Gantz disposarà de 28 dies

Gantz va aconseguir sumar a la seva coalició només els petits partits de centreesquerra i esquerra. Junts tenien 41 escons. La Llista Conjunta de formacions principalment àrabs, amb 13 diputats, va manifestar el seu rebuig d’entrar en un Govern de coalició, tot i que 10 dels legisladors van recomanar Gantz com a candidat a formar Govern.

Notícies relacionades

Rivlin ha assenyalat en un comunicat que té la intenció d’atorgar a Gantz el mandat perquè formi un Executiu. S’espera que Rivlin anunciï formalment la seva decisió en un període de 72 hores, tot i que diversos mitjans locals apunten que podria fer-ho demà.

Gantz disposarà de 28 dies per intentar sortir airós de l’encàrrec, tot i que no sembla tenir gaires probabilitats d’aconseguir-ho. Si els seus intents també fracassen, Israel es veuria abocat a unes terceres eleccions en un any. Ja se’n van celebrar unes el 9 d’abril i el 17 de setembre.

Temes:

Israel