GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Èxode a la frontera turcosiriana

La regió on Ankara intervé contra les YPG ha quedat del tot desèrtica

Els veïns del lloc avisen que la situació s'ha tornat «catastròfica»

zentauroepp50361356 correction   displaced syrians sit in the back of a pick up 191012193158

zentauroepp50361356 correction displaced syrians sit in the back of a pick up 191012193158 / DELIL SOULEIMAN

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Zagros ha tingut sort: la seva casa, el seu poble i tots els seus veïns estan intactes. A la seva localitat, per fortuna, no ha caigut cap bomba. Però Zagros –no és el seu nom real– està sentint el conflicte en primera persona: per culpa de l’ofensiva que Turquia està realitzant des d’aquest dimecres passat alnord-est de Síria, amb la seva família, en l’actualitat, sota el mateix sostre, el mateix sostre de Zagros, hi viuen quatre famílies més, vingudes de Qamishlo. S’han escapat de la guerra.

«A la nostra zona [Malakiya, a la punta nord-est del país àrab] la situació està calmada; però a Qamishlo és desesperadaLa ciutat està desèrtica. No hi queda ningú. Tothom s’ha escapat a Hasaka, al sud», explica per telèfon Zagros, la connexió telefònica i elèctrica del qual ve i va cada pocs minuts.

El cas de Qamishlo, no obstant, no és únic. Amb aquesta guerra, de bombardejos constants tant a un costat com a un altre de la frontera turcosiriana, els pobles que són a la vora s’han buidat per complet. Ja no hi queda ningú: Akçakale, Ceylanpinar i Nusaybin a Turquia; Qamishlo, Tel Abiad i Ras a l’Ain a Síria. S’espera que Kobane, on alguns soldats nord-americans van ser bombardejats per error, els segueixi. Segonsl’ONU, més de100.000 personeshan hagut de fugir de casa seva.

Comunicat de guerra

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va llançar aquesta operació –Turquia no li diu guerra perquè fer-ho, diu el seu governant, és traïció a la pàtria–per crear una «zona segura» i expulsar de la seva frontera les milícies kurdosirianes YPG, que Ankara considera terroristes pels seus amplis vincles amb la guerrilla del PKK, en guerra contra l’Estat turc des dels anys 80.

En el que portem de campanya militar –quatre dies–, han mort 28 civils18 en el costat turc, per morters llançats per les YPG; 10 en costat sirià, en bombardejos de l’aviació turca. Hi ha més morts, per descomptat: tres soldats turcs45 milicians kurdosirians i una quarantena més de milicians àrabs que lluiten pagats per Turquia.

«La situació és una catàstrofe. Tothom ha marxat i Hasaka està completament col·lapsada. Quan es va anunciar que l’atac turc començava, tothom va pensar que només bombardejarien alsllocs de les YPG. Però van començar a bombardejar les ciutats. Estem aterrits. ¿Com pot pretendre Turquia fer una zona segura amb bombardejos sobre la gent? Aquesta zona ja era segura. Abans ja estàvem en pau», diu el Jamal, de Qamishlo. El Jamal, per descomptat, ha fugit cap al sud.

Notícies relacionades

En l’actualitat, els combats entre l’Exèrcit turc i les YPG se centren en les ciutats de Tel Abiad i Ras a l’Ain, que estan, segons l’Exèrcit turc, gairebé envoltades i a punt de ser capturades. Quan ho aconsegueixin –ho faran, perquè la superioritat militar de Turquia és evident–, els turcs entraran a dues ciutats raquítiques: plenes d’edificis però buides dels seus habitants. Allà ja no hi queda ningú.

«Tothom a Malakiya està ja empaquetant –diu Zagros–. Nosaltres també. Si la cosa es complica ens escaparem, i espero que les YPG ens deixin, perquè els seus milicians estan intentant bloquejar algunes carreteres perquè la gent no escapi».