TERRORISME GIHADISTA

La radicalització de l'assassí de la prefectura de París va passar inadvertida a la policia

Els primers elements de la investigació revelen que s'havia convertit a l'islam feia 10 anys i estava vinculat a mitjans salafistes

zentauroepp50210308 french police is seen in front of the paris police headquart191004204014

zentauroepp50210308 french police is seen in front of the paris police headquart191004204014 / CHRISTIAN HARTMANN

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

La hipòtesi que l’agressió comesa fa dos dies a la Prefectura de policia de París és un atemptat de caràcter gihadista cobra cada vegada més força en vista dels primers elements de la investigació revelats aquest dissabte pel fiscal antiterrorista, Jean François Ricard.

L’autor de l’atac, Mickaël Harpon, un administratiu de 45 anys originari de la Martinica, tenia una visió radical de l’islam, religió a què s’havia convertit feia uns 10 anys, i estava en contacte amb membres del moviment salafista.

La fiscalia antiterrorista va assumir divendres la investigació inicialment confiada a la policia judicial a l’obtenir dades que apuntaven cap a «una radicalització latent» de l’agressor, i després d’analitzar els missatges de mòbil enviats a la seva dona el dia de l’atemptat.

Harpon va intercanviar amb ella 33 SMS de tipus religiós que concloïen amb la frase ‘Alla Akbar’ (Al·là és gran) mitja hora abans de comprar dos ganivets, un de cuina de 20 centímetres i un altre per obrir ostres. Després va fer un volt per ocultar-los sense mostrar cap tipus de nerviosisme.

L’explotació del telèfon mòbil va posar els investigadors sobre la pista que la seva actuació va ser premeditada. Un periple mortal que va durar set minuts i va ser d’una «extrema violència», segons es desprèn de l’autòpsia practicada a dues de les víctimes, apunyalades quan dinaven en el seu lloc de treball.

Terratrèmol polític

Tot indica que el drama que aquest dijous va acabar amb la vida de quatre funcionaris al totpoderós quarter general de la policia francesa no va ser un acte de bogeria.

L’assumpte està provocant un autèntic terratrèmol polític –l’oposició ha reclamat una comissió d’investigació a l’Assemblea Nacional– i ha col·locat al disparador el ministre de l’Interior, Christophe Castaner, que poc després de l’atemptat va dir que el funcionari «no havia donat mai el menor senyal d’alerta».

La policia es veu qüestionada per no haver vist signes de radicalització en un individu que treballava com a informàtic en la direcció d’informació, un departament especialitzat precisament a detectar derives de tipus gihadista.

El primer ministre, Edouard Philippe, ha acompanyat Castaner i en una entrevista que aquest diumenge publica ‘Le Journal du Dimanche’ assegura que té «tota la confiança» en el ministre.

Notícies relacionades

«Tinc tota la confiança en Christophe Castanter, que va dir el que sabia en el moment en què es va expressar. En aquelles circumstàncies, va estar al seu paper de ministre de l’Interior», ha declarat. Philippe ha anunciat, a més, dues investigacions internes per detectar signes de radicalització entre els agents dels serveis d’espionatge

Les primeres indagacions indiquen que l’individu que va atacar els seus companys havia aprovat algunes atrocitats comeses en nom de l’islam, evitava alguns contactes amb dones i havia justificat els atemptats contra Charlie Hebdo el 2015. Els investigadors també han descobert que havia canviat de manera de vestir feia uns mesos.