Crisi política al país sud-americà

Els transportistes aixequen la vaga a l'Equador

El president Lenín Moreno manté ara per ara l'estat d'excepció

Unes 370 persones van ser detingudes durant les protestes que van esclatar a partir de dimecres

ecuador-protestas-ap

ecuador-protestas-ap

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Els transportistes van decidir acabar amb les vagues del sector a l’Equador que es van convocar en rebuig de l’alliberament dels preus del combustible que contemplen augments de fins al 100%. Malgrat aixecar la mesura de força van reclamar al president Lenín Moreno que revisés la mesura que va desencadenar les protestes socials des de dimecres que el van obligar a decretar l’estat d’excepció durant 60 dies. Moreno va ratificar el que ha sigut anomenat «paquetazo» i va prometre dialogar amb els «transportistes honestos» que van repudiar els fets de violència pels quals s’han arrestat 365 persones.

«Estem acompanyant els conductors d’autobusos i taxistes que volen brindar servei i que estan identificats amb la pàtria», va dir el mandatari, que ara per ara no té pensat aixecar l’estat d’excepció.

Notícies relacionades

«La seva adopció, una prerrogativa presidencial, es va fer indispensable. La protesta i la paralització sempre posa uns ciutadans davant d’altres. Però el que va passar dijous anava de mal en pitjor. Una cosa és el dret legítim a discrepar amb les decisions oficials, expressar lliurement l’opinió i fins i tot oposar-se a la mesura, i una altra molt diferent és violentar la llei i el dret aliè», va destacar el diari ‘El Comercio’ a la seva editorial d’aquest dissabte.

Una nova Veneçuela

La irrupció del conflicte social va reactivar la disputa entre l’expresident Rafael Correa i qui va ser el seu successor fins fa dos anys. Moreno va trencar amb el seu marmessor i va dir que si Equador no ho feia es convertiria en una nova Veneçuela. L’aixecament dels subsidis al combustible, va dir, permetran estalviar 1.400 milions de dòlars a l’Estat. «Ningú va votar per l’FMI (Fons Monetari Internacional)», va respondre Correa des de Bèlgica, on resideix. L’Equador ha arribat a un acord amb l’organisme que contempla, a més una reforma de la legislació laboral, entre altres aspectes que l’oposició ‘correísta’ qualifica d’ajustament neoliberal.

Temes:

Equador