CURSA ARMAMENTÍSTICA

Corea del Nord confirma el llançament d'un nou míssil des d'un submarí

Pyongyang assegura que es tracta d'un «assoliment important» de cara a les amenaces de «forces externes»

corea del norte confirma el lanzamiento de un nuevo misil desde un submarino / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

Corea del Nord ha confirmat el llançament d’un nou míssil des d’un submarí i ha assegurat que l’assaig és una «èxit important» davant les amenaces de «forces externes».

L’agència oficial del règim de Pyongyang, KCNA, ha confirmat les versions que arriben de Corea del Sud sobre el llançament d’un míssil balístic des d’un submarí (SLBM), tot i que no va donar detalls de la trajectòria.

KCNA també ha informat que es tracta de la tercera versió del seu míssil Pukguksong (Estrella Polar) i ha dit que el llançament es va fer des de la badia de Wonsan, a la costa oriental nord-coreana.

L’assaig el va realitzar l’Acadèmia de Ciències de la Defensa de Corea del Nord, però tot i que el líder del règim de Pyongyang, Kim Jong-un, no hi va ser, sí que va enviar «càlides felicitacions» a l’equip responsable, segons la informació oficial.

Primer llançament

Es tracta del primer assaig amb un míssil SLBM de Corea del Nord des que va disparar amb èxit per primera vegada des d’un submergible un projectil Pukguksong-1 a l’agost de 2016.

Segons va informar l’Estat Major Conjunt de Corea del Sud, el míssil va ser disparat a les 7.11 hora local de dimecres (22.11 GMT de dimarts) i va aconseguir una altura màxima de 910 quilòmetres i va volar 450 quilòmetres cap a l’est.

La informació de KCNA indica que el míssil va volar de «manera vertical» per incrementar-ne l’altura. Si hagués tingut una trajectòria balística normal hauria recorregut més quilòmetres.

El projectil, d’acord amb informes del Govern de Tòquio, es va separar en dues seccions i una d’elles va caure en aigües de la zona econòmica exclusiva del Japó, cosa que va motivar una protesta del Govern de Shinzo Abe.

Sense impacte per a altres països

Al parlar sobre el llançament, KCNA va dir que l’assaig no va tenir cap «impacte negatiu» en la seguretat dels països veïns.

L’agència oficial va assenyalar que aquesta prova és un «assoliment important» pel «gran significat» que té en l’estratègia del règim de Pyongyang per contenir les amenaces de les «forces externes» i els seus intents per potenciar el poder castrense.

Notícies relacionades

Es va llançar un dia després que Pyongyang confirmés que, en els pròxims dies, Corea del Nord i els Estats Units reprendran contactes, encara a nivell tècnic, amb vista a la desnuclearització de la península coreana.

Tot i que una alta funcionària nord-coreana va dir que aquests contactes es duran a terme divendres i dissabte d’aquesta setmana, els Estats Units no han confirmat encara les dates, encara que sí que ha anticipat que els pròxims dies es realitzaran les consultes.