crisi al regne unit

Les divisions internes sobre el 'brexit' esclaten a la conferència laborista

El que hauria de ser una mostra d'unitat per fer front a Johnson s'ha convertit en una guerra civil autodestructiva al si del partit

zentauroepp49994070 britain s main opposition labour party leader jeremy corbyn 190922180435

zentauroepp49994070 britain s main opposition labour party leader jeremy corbyn 190922180435 / DANIEL LEAL-OLIVAS

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

En dies decisius per al futur del ‘brexit’ i amb les eleccions generals anticipades que ja es veuen, la força més important de l’oposició es consumeix en una guerra civil autodestructiva. Les lluites internes han esclatat a plena llum al caòtic començament de la conferència anual del Partit Laborista a Brighton, que conclourà dimecres.

El que havia de ser la gran missa de la unitat i el cant del ‘tots a una’ contra el Partit Conservador s’ha convertit en un enfrontament entre diferents faccions.  La disputa amb Jeremy Corbyn sobre la posició oficial respecte al ‘brexit’ i els intents d’apaivagar militants i importants figures del laborisme, que advoquen per la permanència, ha provocat tensió i enfrontaments.

Primer ha sigut l’intent fallit dels seguidors de Corbyn d’enderrocar el ‘número dos’ de la formació, Tom Watson, un proeuropeu. L’ona de protestes per la maniobra, inclosos les de dos antics líders, Tony Blair i Ed Milliband, i dos dels tres grans sindicats afiliats al laborisme, ha frenat el cop, considerat un «atac sectari». «Hem començat malament la conferència», ha comentat Watson a l’arribar Brighton, mentre demanava unitat. «Ha sigut molt trist. Se suposa que som aquí aquesta setmana per combatre Boris Johnson».

Nou acord

Més tard Corbyn i el Comitè Nacional Executiu (NEC), l’òrgan central de poder, han proposat  ajornar el debat sobre la posició del partit respecte al ‘brexit’.  El bloqueig ha provocat una manifestació de protesta de militants i dirigents. Els ministres a l’ombra,  Emily Thomberry d’Exteriors, Keir Starmer per al ‘brexit’ i el secretari del Tresor, Clive Lewis, a més de Watson, han desafiat públicament al líder laborista, declarant-se a favor de la permanència.

Corbyn es considera «neutral» sobre la sortida d’Europa. La seva proposta és que, si els laboristes guanyen les eleccions, el seu govern negociarà amb la Unió Europea, en el termini de tres mesos, un nou acord per al ‘brexit’, mantenint el Regne Unit en la unió de manera duanera i estretament vinculat al mercat interior, abans de convocar un segon referèndum.

En aquesta consulta s’oferirà l’opció d’aprovar el nou acord de sortida o la permanència.  Acusat d’ambigüitat i malgrat que la majoria dels militants laboristes volen quedar-se a Europa, Corbyn, un antieuropeu mal dissimulat, insisteix que cal respectar el resultat del referèndum del 2016.

Els laboristes temen que la falta de claredat sobre el ‘brexit’ els costi les eleccions generals. Una fuga de vots en favor dels liberaldemòcrates, amb una posició radical i clara, a favor de la permanència i de l’anul·lació fins i tot de l’Article 50. A l’últim sondeig d’Opinium per al dominical ‘The Observer’, el partit de Corbyn (22%) es troba 15 punts per darrere dels conservadors (37%), una distància encara més reveladora si es té en compte el calamitós debut de Johnson com a primer ministre. Els liberals estan al 17% i el Partit del ‘brexit’ al 12%.

Vot tàctic

Un altre sondeig de YouGov publicat dimecres col·loca per primera vegada els liberals (23%) per davant dels laboristes (21%), insistint en la victòria dels conservadors (32%). La situació és, no obstant, impredictible i volàtil. La meitat dels votants laboristes i més de la meitat dels verds afirmen que votaran tàcticament en favor dels liberals, si aquesta és la millor opció per vèncer Johnson i els ‘tories’».

Notícies relacionades

La falta de fe en la victòria de Corbyn estaria darrere de la renúncia d’un dels seus assessors més importants, Andrew Fisher, que va idear l’estratègia de la campanya electoral el 2017. Fisher va denunciar a la seva nota de dimissió a l’equip del líder laborista «la falta de professionalisme, competència i decència humana que no vull suportar cada dia». Fisher deixarà el càrrec a finals d’any.