tensió al país del Nil

Desenes de detinguts a Egipte en diverses protestes contra Al-Sisi

Una de les concentracions es va dur a terme als voltants de la mítica plaça Tahrir del Caire

Les manifestacions van ser convocades per internet per un empresari i actor egipci que resideix a Barcelona

zentauroepp49965638 small groups of protesters gather in central cairo shouting 190921162334

zentauroepp49965638 small groups of protesters gather in central cairo shouting 190921162334 / MOHAMED ABD EL GHANY

1
Es llegeix en minuts

Centenars d’egipcis es van concentrar ahir en diverses ciutats del país per protestar contra el règim del president del país, el mariscal de camp Abdel Fattah al-Sisi. Al Caire, la concentració va tenir lloc als voltants de la plaça Tahrir, epicentre el 2011 de les protestes que van acabar amb la presidència de Hosni Mubarak.

Fonts d’organitzacions de drets humans van xifrar en més de 150 les persones detingudes durant les manifestacions que, a més de la capital, es van registrar a Alexandria, Suez, Dimiata i a Al-Mahalla al-Kubra, coneguda aquesta última per haver sigut també el passat un delscentres de la rebel·lió contra Mubarak. Al crit de «ves-te’n, ves-te’n» o «el poble vol enderrocar el règim», els manifestants van ser dispersats per les forces antidisturbis que van utilitzar gasos lacrimògens.

«Han sigut detencions aleatòries a joves que estaven a la plaça de Tahrir i voltants», ha explicat a l’agència EFE l’advocat Mujtar Munir de l’oenagé Associació per a la Llibertat de Pensament i Expressió (AFTE). Es tracta de la primera mobilització, tot i que reduïda, contra el règim des del 2016. L’alt grau de repressió policial fa que aquest tipus de protestes siguin molt poc habituals al país.

«Faraó català»

Notícies relacionades

La d’aquest divendres va ser fruit d’una convocatòria feta per les xarxes socials i impulsada per l’empresari excontractista de l’Exèrcit i actor egipci, Mohamed Ali, els vídeos del qual i denúncies a internet han impactat entre l’opinió pública del seu país. Des de Barcelona on diu que resideix, Ali, anomenat el «faraó català» o el «rei dels Ferraris», ha llançat dures acusacions de corrupció a Al-Sisi que s’han tornat virals al país àrab. El mateix Al-Sisi va sortir al pas de les acusacions el cap de setmana passat afirmant que els projectes realitzats en els últims cinc anys pel seu Govern són de la «nació» i afirmant que les acusacions en contra seu són «mentida».

Organismes de drets humans com Human Rights Watch han criticat durament el Govern egipci per la seva repressió de la dissidència política, i han arribat a qualificar el país com d’«una presó a l’aire lliure». Des que va arribar al poder amb un cop d’Estat, Al-Sisi ha reprimit amb extrema duresa els opositors i s’estima que al país hi ha més de 60.000 detinguts polítics. 

Temes:

Egipte