CORRUPCIÓ POLÍTICA

Troben mort el principal delator de la trama Odebrecht al Brasil

Henrique Valladares va ser vicepresident i un personatge clau amb les seves declaracions per evidenciar la xarxa de corrupció amb què va operar aquesta constructora

henrique-valladares

henrique-valladares

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Henrique Valladares, durant molts anys vicepresident d’Odebrecht i un dels principals delators de l’acord que la constructora brasilera va firmar amb la fiscalia per confessar les seves corrupteles, va ser trobat mort a la seva residència, a Rio de Janeiro.

El cos de Valladares va ser trobat la nit de dimarts passat per familiars a l’apartament on l’exexecutiu vivia a l’acomodat barri de Leblon, a la zona sud de Rio de Janeiro, i conduït a l’Institut Mèdic Legal, segons va informar aquest dimecres la Policia Civil de l’estat de Rio de Janeiro.

L’autòpsia no va permetre establir els motius de la mort, per la qual cosa va ser registrat com a provocada per «causa indeterminada», abans de ser entregat als seus familiars, segons la Policia Civil.

Acords amb la justícia

Valladares va ser un dels principals personatges, d’entre el prop del centenar d’executius d’Odebrecht, que van acceptar col·laborar amb la Justícia i confessar els seus crims, a l’assenyalar els seus còmplices a canvi de reduccions en les seves condemnes i altres beneficis judicials.

L’acord conjunt va permetre establir la responsabilitat de la que era la constructora més gran del país en nombroses corrupteles al Brasil i a diversos països llatinoamericans i africans, entre els quals Colòmbia, Perú, Veneçuela i República Dominicana.

Revelacions de corrupció

Notícies relacionades

Entre les revelacions fetes per Valladares en la seva confessió, va destacar el suposat pagament d’una donació electoral il·legal de 50 milions de reals (12,5 milions de dòlars) en comptes a l’exterior al llavors senador Aécio Neves, que va ser el candidat derrotat per Dilma Rousseff en la segona volta de les eleccions presidencials del 2014.

Igualment, va acusar el ministre de Mines i Energia en el Govern de Rousseff, Edison Lobão, de rebre suborns a canvi d’afavorir l’empresa en contractes públics en l’àrea energètica. L’exvicepresident d’Odebrecht va relatar en la seva confessió que Lobão va aprofitar una visita de cortesia que li va fer a l’hospital on estava ingressat per exigir-li un suborn a canvi d’atorgar a l’empresa contractes per a la construcció de la hidroelèctrica de Belo Monte.