TENSIÓ AL GOLF

Els EUA asseguren que l'Iran està darrere dels atacs a les refineries saudites

Turmp assegura que està preparat per respondre a l'atac

zentauroepp49880351 arabia saudi190916101008

zentauroepp49880351 arabia saudi190916101008

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els serveis d’intel·ligència dels EUA asseguren que l’Iran està darrere delsatacs a les refineries saudites de dissabte, segons han indicat mitjans nord-americans que citen funcionaris no identificats. L’afectació a la producció de cru n’ha disparat el preu.

Un alt funcionari de l’Administració Trump va informar a la cadena ABC News que l’Iran va llançar gairebé una dotzena de míssils de creuer i més de 20 avions no tripulats des del seu territori en l’atac.

«Va ser l’Iran. Els houthis estan reclamant crèdit per una cosa que no van fer», va dir aquest mateix funcionari sobre els rebels iemenites que s’han atribuït l’autoria delsatacs.

El Govern ha publicat fotografies satel·litàries –publica ‘The New York Times’– que mostren, segons el que els funcionaris van dir, que eren almenys 17 punts d’impacte a diverses instal·lacions saudites per atacs que van dir que procedien del nord o nord-oest.

Des del nord del Golf

Segons el diari, «això seria compatible amb un atac provinent del nord del golf Pèrsic, l’Iran o l’Iraq, en lloc de fer-ho des del Iemen, on opera la milícia houthi recolzada per l’Iranque es va atribuir la responsabilitat dels atacs».

Un funcionari citat pel diari novaiorquès també va dir que «es podria haver utilitzat» una «combinació de drons i míssils de creuer», la qual cosa «indicaria un graud’abastprecisió i sofisticació que va més enllà de la capacitat dels rebels houthis sols».

«Carregat i llest»

Els mitjans suggereixen que el president dels Estats UnitsDonald Trump, ja coneixia la informació d’intel·ligència quan estigui diumenge va tuitejar que el seu país està «carregat i a punt» per respondre a l’atac i que, tot i que creu saber qui és el «culpable», està esperant la resposta de Riad per saber com procedir.

«El subministrament de petroli de l’Aràbia Saudita va ser atacat. Hi ha raons per pensar que sabem el culpable, estem carregats i llestos, pendents de verificació, però estem esperant a sentir del regne sobre quina creuen que va ser la causa d’aquest atac, ¡i sota quins termes procediríem!», va manifestar Trump a Twitter.

Segons ABC News, l’alt funcionari va dir que el president és plenament conscient que l’Iran n’és el responsable, però vol que els saudites ho reconeguin si volen l’ajuda dels Estats Units.

Notícies relacionades

Dissabte, el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, ja va responsabilitzar dels atacs directament la República Islàmica i va assegurar que no hi ha «evidències» que suggereixin que procedien del Iemen, cosa negada per les autoritats iranianes, segons les quals Washington busca una excusa per prendre represàlies.

Aquell dia, dues refineries de la petroliera estatal saudita Aramco, clau per al proveïment mundial de cru, van ser atacades amb deu drons i van causar una reducció de prop del 50% de la seva producció, la qual cosa ha suposat un encariment notable del cru.