Icònica imatge

Mor Charlie Cole, el fotògraf de la famosa instantània de Tiananmen

La imatge, de fa 30 anys, mostra a un home palplantat davant una columna de blindats després que centenars de joves morissin a la plaça hores abans

1370273614 extras ladillos 1 0

1370273614 extras ladillos 1 0

2
Es llegeix en minuts

El fotoperiodista nord-americà Charlie Cole, autor de la històrica foto ‘Home del tanc’ de la plaça de Tiananmen, va morir la setmana passada a Bali (Indonèsia), segons ha informat avui el diari independent ‘South China Morning Post’ (SCMP).

Cole, de 64 anys i que ha viscut a Bali els últims 15, va ser un dels càmeres que van fer fotos de l’escena des delbalcó d’un hotel de Pequín: ell i la seva famosa foto van guanyar el World Press Photo de 1989.

En la instantània, que va fer la volta al món i es va convertir en una de les fotos més icòniques del segle passat, apareix un home palplantat davant una columna de blindats a l’avinguda pequinesa de Chang’An, com a protesta individual, després que centenars de joves morissin a la plaça hores abans.

En una entrevista amb Efe feta fa una dècada, Cole explicava que va fer la foto «amb una Nikon i una lent de 300 mil·límetres, des d’un balcó que estava molt lluny, a uns 200 metres de l’escena», des de l’habitació de Stuart Franklin, a la vuitena planta de l’hotel».

Després d’haver dispersat la gent que havia tornat a la plaça aquell matí, una columna de 25 tancs va avançar per l’avinguda.

«Del no-res va aparèixer aquest noi, amb una jaqueta en una mà i una bossa a l’altra, i es va posar davant dels tancs. No m’ho podia creure. Però vaig continuar disparant convençut que el matarien. Per a la meva sorpresa, el tanc es va aturar», va explicar el fotògraf.

30 anys de la matança

Després, anticipant-se a la Policia, que la nit anterior el va assaltar amb una picana elèctrica a la recepció de l’hotel, va amagar els rodets a la cisterna del vàter.

Precisament el juny passat es van complir 30 anys de la matança de Tiananmen, un succés que en el dia d’avui el Govern continua sense reconèixer, defugint responsabilitats, negant l’evidència i criminalitzant les víctimes de la repressió que va posar fi a les manifestacions estudiantils.

De fet, fins al dia d’avui, la identitat i la destinació de l’«home del tanc» encara no estan clares i la imatge encara està bloquejada a les censurades xarxes xineses.

Notícies relacionades

Nascut a Bonham (Texas, EUA), Cole es va graduar en periodisme a la Universitat de Texas a Denton el 1978 i, gràcies a la professió de militar del seu pare, el seu treball va estar lligat freqüentment a l’exèrcit, cobrint conflictes com l’aixecament del poble filipí el 1985 i les manifestacions estudiantils de Corea del Sud de mitjans dels vuitanta.

Després d’un accident de trànsit, li va quedar una cama destrossada i va acabar canviant la seva professió per la fotografia comercial.