imatges polèmiques

Escàndol a Veneçuela per unes fotos de Guaidó amb narcos colombians

El líder de l'oposició i «president encarregat» reconeix les imatges amb dos dirigents de la banda de Los Rastrojos i el seu entorn les qualifica d'«anecdòtiques»

La fiscalia va obrir una investigació en contra seu, Maduro associa els paramilitars amb Uribe i Duque defensa el diputat i el qualifica d'heroi

zentauroepp49844737 internacional juan guado narcos190913183229

zentauroepp49844737 internacional juan guado narcos190913183229

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Era difícil saber qui em demanava fotos», es va defensar el diputat Juan Guaidó, reconegut pels Estats Units i 54 Governs més com a «president encarregat» de Veneçuela, després que es publiquessin imatges en què se’l veu amb dos integrants de Los Rastrojos, la banda paramilitar de Colòmbia que segresta i trafica drogues i combustible a la frontera comuna.

El madurisme ha fet una festa amb aquestes fotografies. Diosdado Cabello, el president de l’Assemblea Nacional Constituent i de fet el segon home fort de Veneçuela, les ha fet públiques en el programa televisiu «Con el mazo dando», emissió que utilitza per linxar els seus adversaris. «Això és el que ells defensen», ha dit Cabello.  El fiscal general va obrir una investigació en contra de Guaidó.  «¿Com és que ell no sabia que eren els criminals més buscats de Colòmbia?», es va preguntar. El president colombià, Iván Duque va sortir en la seva defensa.  «Guaidó és un heroi, és un defensor de la democràcia i del seu poble, és un home que ha tingut la valentia d’enfrontar un dictador que ha intentat treure-li la vida moltes vegades».

Les ‘selfies’ daten del 22 de febrer, quan Guaidó va passar la frontera per participar a la fallida entrega d’aliments i medecines des de Cúcuta, així com el concert organitzat per recolzar l’ajuda humanitària. «No sé què va passar el dia del pas al costat colombià, però sí tinc clar que vam travessar com a mínim 11 bloquejos», va intentar explicar el diputat.

Voluntat Popular, el partit a què pertanyen Guaidó i Leopoldo López, no només expressa les posicions més radicals de l’oposició veneçolana. També ha qualificat el madurisme de recolzament de la narcoguerrilla al comentar la recent decisiód’Iván Márquez, el negociador de la pau entre les FARC i el Govern de Juan Manuel Santos, de tornar a la lluita armada perquè Iván Duque, el seu successor, no compleix el que es va pactar a l’Havana.

Fotos «anecdòtiques»

De cop i volta, els veneçolans han vist el líder opositor amb Jhon Jairo i Alberto Lobo, àlies Brother, dos dels caps de Los Rastrojos. «Utilitzar aquestes fotos per tergiversar és facilitar les coses al règim de [Nicolás] Maduro», ha assenyalat Guaidó. «A la frontera és l’Exèrcit colombià qui està fent una gran tasca enfrontant aquests grups. Els nostres aliats són el president Duque i (el ministre d’Exteriors) Carlos Holmes Trujillo», ha insistit.

Notícies relacionades

El diplomàtic Humberto Calderón Berti, que representa Guaidó a Bogotà, ha demanat no donar «cap importància» a aquestes fotos, que ha qualificat d’«anecdòtiques». Wilfredo Cañizares, representant de la Fundació Progressar al departament colombià de Nord de Santander, ha posat en dubte l’argument de Guaidó: ha afirmat que la seva entrada d’amagat a aquest país des del Táchira veneçolà va ser coordinada per aquest grup d’extrema dreta, i així ho va fer saber en aquell mateix moment el senador Gustavo Petro, líder de l’esquerra colombiana.

Les fotografies han afegit una quota més de tensió al conflicte entre Caracas i Bogotà. El Palau de Miraflores assegura que Duque sempre habia sabut que existien aquelles fotografies, on surten somrient el «president encarregat» i els bandits. La vicepresidenta Delcy Rodríguez ha anunciat que es presentaran aquestes proves davant de l’ONU perquè violen la resolució 1373 del Consell de Seguretat. Divendres a la nit, Maduro va associar Los Rastrojos amb l’exmandatari Álvaro Uribe. I també va afirmar que «Guaidó és un Rastrojo, a què va afegir: «Gran bandit, gran criminal, que ha elegit el govern dels Estats Units per ser el líder de l’oposició».