crisi al país caribeny

Cuba es queda sense dièsel i acusa els EUA del desproveïment

El president cubà anuncia una sèrie de mesures econòmiques per fer front a la falta de dièsel provocat per la no arribada de petroliers

crisis energetica en cuba / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

El president de Cuba, Miguel Díaz-Canel, ha admès aquest dimecres que el país enfronta una crisi «conjuntural» de combustible dièsel atribuïda al setge que els Estats Units estrenyen sobre els petroliers i companyies asseguradores per evitar l’arribada de cru a l’illa, en especial el procedent de Veneçuela, principal aliat econòmic i polític del país caribeny. En una intervenció televisiva, el mandatari va dir que el pròxim barco amb combustible no arribarà fins al pròxim dia 14. «No direm d’on ve», va dir Díaz-Canel, que va anunciar que el Govern ha aprovat «mesures d’ajustament i estalvi».

Després del discurs del president cubà, alguns dels seus ministres van desgranar un paquet de «mesures conjunturals» per disminuir la demanda de dièsel, que a Cuba es fa servir fonamentalment en la generació elèctrica i els transports de càrrega i passatgers. El ministre cubà d’Economia, Alejandro Gil, va remarcar que la prioritat serà garantir les activitats que afecten de forma directa el benestar de la població, com la distribució d’aliments i altres béns bàsics de consum, i el transport de passatgers.

Una altra de les mesures passa per desplaçar d’horari algunes activitats industrials perquè no es desenvolupin en «horaris punta» de consum energètic, de manera que es garanteixi que la població no pateixi «apagades» en aquells períodes (hora del dinar i primera hora de la nit). Gil va matisar que això requerirà l’esforç i comprensió dels treballadors, ja que alguns podrien haver de realitzar tasques de matinada.

Situació coneguda

Notícies relacionades

Tot i que la situació ha empitjorat en les últimes setmanes pel setge dels EUA als barcos que transporten combustible a Cuba, l’illa ja arrossegava problemes de subministrament des de fa diversos anys per la caiguda en picat dels enviaments de cru subsidiat que rep de Veneçuela, motivada per la crisi en aquest país. 

Mentre Díaz-Canel es dirigia a la població per televisió, Twitter va suspendre els comptes dels principals mitjans de comunicació cubans, tots oficials. El Ministeri cubà d’Exteriors ha denunciat que l’acció és «una evident operació concertada» que «va mirar de limitar els pronunciaments dels revolucionaris en favor de la veritat».