tensió al pròxim orient

El món àrab titlla d'«agressió» la proposta de Netanyahu d'annexionar-se part de Cisjordània

La Lliga Àrab afirma que és «un fet perillós» que té com a «intenció declarada violar la llei internacional»

zentauroepp49807450 arab foreign ministers and delegation members attend the ann190911174026

zentauroepp49807450 arab foreign ministers and delegation members attend the ann190911174026 / MOHAMED ABD EL GHANY

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

El pla de Netanyahu d’annexionar a Israel totes les colònies jueves de Cisjordània en un futur no gaire llunyà i d’estendre la sobirania israeliana a la vall del Jordà, immediatament després de les eleccions de dimarts que ve a Israel, ha provocat la condemna de la majoria dels països àrabs. La Lliga Àrab ha qualificat la proposta de Netanyahu d’una «agressió» que «mina qualsevol possibilitat» d’arribar a la pau amb els palestins. La Unió Europea, per la seva banda, ha dit, a través d’un portaveu, que la pretensió de Netanyahu «compromet les perspectives d’una pau duradora».

Els representants de 21 països àrabs a diferents nivells, inclosos diversos ministres d’Exteriors, es van reunir ahir al Caire, la seu de la Lliga Àrab, abans que Netanyahu anunciés les seves intencions. Però van convocar una trobada d’emergència després de veure la seva compareixença de premsa televisada des de la localitat israeliana de Ramat Gan.

A aquesta reunió van assistir els ministres d’Egipte, Sameh Shukri; Jordània, Ayman Safadi; i Palestina, Riad Malki, juntament amb el secretari general de l’entitat panàrab, Ahmed Abulgueit.

El pla del primer ministre israelià és per als àrabs «un fet perillós i una nova agressió israeliana amb la intenció declarada de violar la llei internacional», segons afirmen en un comunicat. «La Lliga considera aquestes declaracions com una manera de minar les oportunitats que hi hagi qualsevol progrés en el procés de pau i de torpedinar totes les seves bases», subratllen en la seva nota.

«Oportunitat única»

Netanyahu va dir ahir obertament que el pla de pau per a l’Orient Mitjà que pretén impulsar el president dels EUA, Donald Trump, «és una oportunitat única» per annexionar a Israel les colònies jueves de Cisjordània, territori palestí ocupat pels israelians. El primer ministre no va tenir objeccions per demanar el vot als ciutadans al·legant que només duria a terme l’annexió de la vall del Jordà si obtenia «un mandat clar a les urnes» per fer realitat el seu desig.

El cap de la diplomàcia jordana, Ayman Safadi, va titllar el pla de Netanyahu d’«escalada seriosa» en el seu compte de Twitter. Jordània i Egipte són els únics països àrabs que han firmat la pau amb Israel, tot i que el cap del Govern israelià ha forjat molt bones relacions, els últims anys, amb Estats com l’Aràbia Saudita.

Posar fi al conflicte

Notícies relacionades

No obstant, Riad ha condemnat les declaracions de Netanyahu i ha cridat a una reunió d’emergència de l’Organització de Cooperació Islàmica, segons ha informat l’agència estatal saudita SPA. Per la seva banda, Qatar ha reiterat el recolzament a la solució de dos Estats, un d’israelià i un altre de palestí, per posar fi al conflicte entre les dues parts.

El delegat palestí per a la Lliga Àrab, l’ambaixador Diab al Luha, va assenyalar a l’agència Efe que durant la trobada entre Palestina, Jordània, Egipte i el secretari general de la Lliga Àrab, van considerar que l’annexió que vol Netanyahu «enterraria qualsevol possibilitat de pau per als pròxims cent anys» i és un «crim de guerra» .