desastre natural

«Tot ha desaparegut», diu Fedner, víctima de l'huracà Dorian

Nassau, la capital de les Bahames, s'ha convertit en el centre d'acolliment dels habitants de l'arxipèlag més afectat pel devastador huracà

zentauroepp49786506 homes lay in ruins one week after hurricane dorian hit the m190909191143

zentauroepp49786506 homes lay in ruins one week after hurricane dorian hit the m190909191143 / Fernando Llano

2
Es llegeix en minuts
Afp

Els Baptiste, una família formada per sis adults i tres nens, formen part dels milers de persones que s’han vist obligades a abandonarcasa seva i desplaçar-se per mar fins a Nassau, la capital de les Bahames. Han arribat en ferri des del port destruït de Marsh Harbour, a l’illa Gran Abaco, devastada per l’huracà Dorian. «Hi ha molts morts, molts», diu Marie-Claude Baptiste entre llàgrimes. «Tothom plora. Els nadons ploren, les dones ploren, els homes adults ploren, tots ploren», repeteix.

Marie-Claude, de 46 anys, no sap el que farà demà. El mateix passa amb la resta de la família. ¿Buscaran refugi a Florida, al Canadà? La família és conscient que tal com estan les coses és impossible tornar a casa seva. La brutal escomesa de l’huracà ha polvoritzat cases de l’illa. D’altres han perdut el sostre o han patit danys irreparables en l’estructura. La reconstrucció durarà anys.

«No em queda res, res de res. Tot s’ha perdut. El cotxe, la casa, el gos. Tot ha desaparegut», diu Fedner, el marit de Marie-Claude. Amb 44 anys, Fedner assenyala la roba que porta posada. «És tot el que em queda».

Unes 70.000 persones s’han quedat sense casa després del Dorian. Són moltes persones per a un arxipèlag com les Bahames. Per aire o per mar, els més afectats per l’huracà es concentren a Nassau, coneguda per ser una destinació turística paradisíaca, com la resta d’illes de l’arxipèlag.

Telèfons mòbils

El ferri que ha transportat els Baptiste transporta en cada trajecte entre 100 i 200 persones a la capital. El primer ministre, Hubert Minnis, ja ha advertit que la ciutat no pot continuar rebent «nit i dia» habitants de l’illa d’Abaco. Les autoritats tenen previst construir refugis d’urgència a l’illa devastada.

Al desembarcar, se’ls dona un mòbil amb el qual poden, per primer cop des del desastre, contactar amb els familiars. Nassau no ha patit els efectes devastadors del Dorian i les autoritats han fet una crida als habitants a la solidaritat per allotjar els afectats a les seves cases.

Notícies relacionades

És el que ha fet Abria Hield, una funcionària del Ministeri d’Afers Estrangers. Al seu apartament de dues habitacions viuen ara deu persones de la seva família. I la jove, de 24 anys, preveu acollir altres cosins seus que han d’arribar al port de Nassau. «No tinc elecció. Soc l’única família que tenen a Nassau»,  diu.

Segons l’últim balança, l’huracà ha acabat amb la vida de 45 persones a les Bahames, però hi ha molts desapareguts i les autoritats temen que el número augmenti. «Esperem trobar més cossos durant les operacions de recerca. Hi ha moltes més persones presumptament desaparegudes», afirma la policia de les Bahames.

Temes:

Huracans Bahames