TENSIÓ ATÒMICA

L'Iran engega centrifugadores avançades per augmentar les reserves d'urani

El país infringeix els acords internacionals presos el 2015 tot i que segueix acceptant controls

49745311 601

49745311 601 / AP

2
Es llegeix en minuts

Aquest dissabte, l’Agència d’Energia Atòmica de l’Iran (AEAI) va anunciar que ha engegat centrifugadores avançades per augmentar les seves reservesd’urani enriquiten el tercer pas de la seva reducció de compromisos de l’acord nuclear del 2015. Es tracta de 20 centrifugadores ANAR-4 i de 20 ANAR-6, segons va detallar en una roda de premsa el portaveu de l’AEAI, Behruz Kamalvandí, que va insistir que l’Iran té dret a reduir els seus compromisos a causa que l’altra part de l’acord nuclear no està complint les seves obligacions.

Malgrat això, l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (AIEA) continuarà supervisant el programa iranià i ja ha sigut informat d’aquestes noves mesures, va avançar Kamalvandí.

Amb l’acord nuclear, JCPOA en les seves sigles en anglès, l’Iran es va comprometre a reduir en uns dos terços el número de les seves centrifugadores i a utilitzar només les de primera generació (ANAR-1), les menys avançades. Kamalvandí va explicar que han injectat gas en una cadena de 20 centrifugadores ANAR-6 des d’ahir i que el seu «pròxim pla és acoblar la cadena de 30».

«No és una violació de l’acord, és una rectificació», va remarcar el portaveu de l’AEAI, que va assenyalar que el que l’Iran busca amb aquest pas «crear un equilibri». En aquest sentit, va indicar que «l’Iran només revertirà els seus passos si l’altra part compleix els seus compromisos del JCPOA» i va advertir que a Europa no li queda gaire temps per reaccionar. «Com més progressos fem, més difícil serà revertir-los», va afirmar, per la qual cosa va instar la part europea a prendre decisions per salvar el pacte «com més aviat millor».

Principalment, les autoritats perses exigeixen a Europa que faciliti les seves exportacions petrolieres o que li atorgui una línia de crèdit per compensar les sancions dels EUA. Washington va tornar a imposar sancions a l’Iran l’any passat després de retirar-se de manera unilateral de l’acord nuclear firmat amb Teheran i cinc grans potències més (Rússia, la Xina, França, el Regne Unit i Alemanya).

En resposta, el juliol passat les autoritats iranianes van començar a enriquir urani al 4,5%, per sobre del 3,67% permès en el JCPOA, i van superar en uns 60 quilos el límit d’emmagatzemament d’aquest material, estipulat en 300. Avui Kamalvandí ha assegurat que desenvoluparan les centrifugadores per a investigació per satisfer les demandes de l’Iran, però que ara per ara no enriquiran urani al 20%. El portaveu va afirmar que tenen «la capacitat interna d’enriquir el 20% o més», però que en l’actualitat no necessiten aquesta puresa.

Notícies relacionades

Segons l’últim informe de l’AIEA, l’Iran ha augmentant el seu grau d’incompliment de l’acord nuclear, però continua acceptant i facilitant controls. De fet, el director general de l’AIEA, Cornel Feruta, demà visitarà Teheran, coincidint amb les noves mesures adoptades per la República Islàmica de reducció dels seus compromisos nuclears. 

Enriquiment d’urani

L’enriquiment d’urani és el procés a què se sotmet l’urani natural per augmentar la proporció de l’isòtop 235. L’urani natural es compon principalment de l’isòtop 238, però a l’incrementar la proporció de l’isòtop 235 mitjançant processos químics l’urani pot ser objecte de fissió als reactors nuclears, per exemple. L’enriquiment d’urani requereix laboratoris avançats i inversions de capital rellevants, però és a l’abast de qualsevol amb aquests recursos.

Temes:

Energia Iran