TENSIÓ BILATERAL

Maduro declara l'alerta taronja a la frontera amb Colòmbia per l'augment de la tensió

El president veneçolà opina que el país veí "vol la guerra"

Duque va responsabilitzar Maduro del rearmament d'un sector de les FARC

maduro declara la alerta naranja en la frontera con colombia por el aumento de la tension / periodico

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

La frontera entre Veneçuela i Colòmbia torna a escalfar-se a temperatures perilloses. Nicolás Maduro va responsabilitzar el seu homòleg colombià Iván Duque de la nova etapa de tensió que ha sortit a la superfície des que el Palau de Nariño va vincular Caracas amb el rearmament d’un sector de les FARC. Maduro va respondre activant una "alerta taronja" a tota la zona limítrofa amb el país veí.

"El Govern actual de Colòmbia no vol la pauvol la guerra i ho lamentem, i ara vol acusar Veneçuela de ser el causant d’una guerra que fa 70 anys que és a Colòmbia”, va dir Maduro i va ordenar reforçar la frontera i realitzar exercicis militars “davant l’amenaça d’agressió”. 

Dijous passat, Duque va vincular directament el seu col·lega veneçolà amb la decisió d’Iván Márquez, un dels principals negociadors de la finalització del conflicte armat amb el Govern de Juan Manuel Santos, de reprendre la via guerrillera amb l’argument que les actuals autoritats polítiques colombianes no compleixen els acords de l’Havana.

El pronunciament del Congrés

En sintonia amb Duque, l’Assemblea Nacional (AN) veneçolana va acordar aquest dimarts declarar a l’ELN i la nova versió de les FARC com grups terroristes en una mateixa categoria que agrupa al seu tornHamàs, Hezbol·làiISIS

"Declarem la responsabilitat del règim usurpador davant de la proliferació de grups narcoterroristes al territori nacional per fer de Veneçuela un Estat fallit, vulnerable a les amenaces a la seguretat internacional", recull la declaració parlamentària.

Eldiputat Juan Guaidó, reconegut per Washington i bona part dels seus aliats com a "president encarregat", va informar que l’AN es proposa "col·laborar amb el Govern colombià per a activitats d’intel·ligència, detecció d’aquests grups que estan operant de manera irregular."

El Congrés, les accions del qual són considerades nul·les pel Suprem veneçolà, autoritzarà utilitzar tecnologia satel·litària per ubicar "campaments allotjats en territori nacional" i llocs d’"enlairament d’aeronaus per al trànsit il·lícit de drogues". El ministre d’Exteriors colombià, Carlos Holmes Trujillo, va recolzar el pas fet per la legislatura opositora al madurisme. 

Per al Govern veneçolà, ni Duque ni l’AN actuen sols. Al parlar durant un acte a la Universitat Militar, el president l’autoritat del qual desconeixen els Estats Units i 54 Governs més, va vincular aquestes noves acusacions amb el Comando Sud nord-americà. "¡Abaixa els fums! Has trobat un os dur de rosegar”, li va dir Maduro a l’almirall Craig Faller.

El contraatac de Veneçuela

Notícies relacionades

Per la seva part, el president de l’Assemblea Nacional Constituent (ANC), Diosdado Cabello, va acusar el Govern colombià de permetre la instal·lació de bases paramilitars per "cometre crims i actes terroristes" a Veneçuela. "No només els donen empara i protecció, sinó que els donen armes als grups terroristes perquè vinguin a Veneçuela, i després diu el Govern colombià que és a Veneçuela que recolzem grups adversos".

El número dos del madurisme va rebutjar al seu torn qualsevol vinculació del Palau de Miraflores amb el rearmament de Márquez i d’altres excomandaments de les FARC. "Condemnem les declaracions constants dels qui estan en l’Executiu contra el nostre país, provant de vincular-nos amb l’origen de la recrudescència de la violència o que Veneçuela tingui algun tipus de participació de recolzament a un grup insurgent a Colòmbia que fa més de 60 anys que opera", va dir.