CANVI DE RUMB

El Moviment 5 Estrelles aprova formar Govern a Itàlia amb el Partit Demòcrata

Aquesta tarda, els caps dels grups parlamentaris dels dos partits han tornat a reunir-se per acabar d'acordar el programa de govern

zentauroepp48356982 epa5176  roma  italia   27 05 2019   el vicepresidente de it190530104548

zentauroepp48356982 epa5176 roma italia 27 05 2019 el vicepresidente de it190530104548 / MASSIMO PERCOSSI

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Rousseau Rousseauha dit que sí a la formació d’un Govern entre els antisistema i el progressista Partit Demòcrata (PD). No es tracta del filòsof i pedagog del segle XVIII, sinó d’una plataforma digital a través de la qual els inscrits al Moviment 5 Estrelles (M5S) valoren, ratifiquen o rebutgen les decisions dels directius del partit. L’anomenen la “democràcia directa”. 

En la votació hi han participat 80.000 dels 115.000 inscrits. El 79% d’ells han donat el vistiplau a avançar en la formació d’una majoria parlamentària amb els progressistes. “Un exemple de ciutadania universal per a tothom”, ha comentat Roberto Casaleggio, gestor de la plataforma Rousseau.

Al presentar els resultats, Luigi di Maio, líder polític del M5S, ha dit que “el Govern que està per néixer i haurà d’agrair als inscrits al partit que han estat implicats en la votació, fins i tot estant a 900 o milers de quilòmetres, lluny de Roma”.  

Trobada amb el president Mattarella

Giusepe Conte, encarregat de formar el seu segon govern en menys de dos anys, anirà en les pròximes hores a la Presidència de República per acceptar formalment l’encàrrec que va assumir “amb reserves”. En la trobada amb el cap de l’Estat, Sergio Mattarella, especificarà el programa de la nova majoria i, sobretot, crivellaran la llista delscandidats a ministre que presenten els dos partits. Aquest mateix dijous, el nou Executiu podria jurar el càrrec i divendres presentar-se a les Cambres per alvot de confiança.

“El vot ha sigut un plebiscit, els nostres20 puntsestan tots en el programa del pròxim Govern”, va recalcar Di Maio amb referència als 20 temes que va posar sobre la taula per negociar amb els progressistes. “Bé, ara canviarem Itàlia”, ha comentat Nicola Zingaretti, secretari del PD, que fa dues setmanes que demana un “Govern del canvi” respecte a l’anterior.

Entre Rousseau i el “me’n vaig no me’n vaig” de Luigi Di Maio, líder del M5S i vicepresident en l’anterior Gabinet juntament amb Matteo Salvini, la formació del govern ha estat cada dia penjant d’un fil. Di Maio volia seguir com a vicepresident, però s’hi han oposat rotundament els progressistes, per considerar que Conte ja és pròxim als M5S i que, per tant, l’Executiu hauria quedat desequilibrat. Di Maio ha cedit.

El líder del M5S ha tornat a remarcar que “no som de dretes ni d’esquerres, sinó un partit que realitza les coses justes que han de ser fetes”. Després d’haver silenciat gairebé totalment la recent aliança amb la Lliga de Matteo Salvini, Di Maio l’ha finalment criticat per la seva“irresponsabilitat”al provocar la crisi i per haver-hi repetidament presentat al govern acabat de dimitir “mesures fantasmagòriques”.

Autogol de Salvini

Jacopo Fo, fill del Nobel Dario Fo, ha manifestat la seva felicitat “per l’autogol de Salvini”,ministre d’Interior encara per poques hores, que fins a l’últim dia havia intentat atreure el seu partit a una part dels antisistema.

Notícies relacionades

Entre les mesures ja negociades sobre el programa de Govern figuren el salari mínim (per hores treballades) sense comprometre els convenis col·lectius, la supressió de 345 parlamentaris (són 945) amb la relativa adaptació de la llei electoral, la nova congelació de l’IVA (23.000 milions) que prossegueix des del 2011, la reducció de les taxes empresarials sobre els salaris i la subvenció de totes les mesures mediambientals.

Aquestes i altres mesures comportaran un augment del dèficit (2,04%), però el nou govern ja compta amb un cert beneplàcit de la UE i dels mercats: el diferencial amb els bons alemanys ha baixat al 161%, cosa que no es produïa des del maig del 2018. “Durarem entre 15 i 20 anys”, ha dit Di Maio triomfalment.

Temes:

Itàlia