CATÀSTROFE NATURAL

El 'Dorian' fa estralls a les Bahames de camí del litoral dels EUA

Un milió de nord-americans han rebut ordres d'evacuació davant de la proximitat de l'huracà, que ha baixat a categoria 3

Almenys cinc morts i 13.000 vivendes destruïdes, balanç provisional del pas del 'Dorian' per les Bahames

el huracan dorian hace estragos en las bahamas de camino al litoral de eeuu / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Més d’un milió de nord-americans han rebut ordres per evacuar casa seva davant de la possibilitat quel’huracà ‘Dorian’ arrasi la costa est del país.Descrit pels meteoròlegs com un dels pitjors ciclons des que se’n té registre a l’Atlàntic, el ‘Dorian’va tocar terra diumenge a les Bahames amb una força de categoria 5, la màxima possible, i ha quedat pràcticament encallat sobre l’arxipèlag caribeny, acompanyat per una combinació de vents ferotges, pluges torrencials i crescuda de les marees. Les autoritats locals han afirmat que la devastació deixada per l’huracà "no té precedents" i, tot i que és molt aviat per avaluar els danys, es parla de milers de vivendes destruïdes i diverses morts encara no confirmades. El Govern de les Bahames va confirmar almenys cinc morts.

L’huracà avança ara cap a Florida, Geòrgia i Carolina del Sud, però ho fa debilitat, ja que en les últimes hores ha baixat a categoria 3. Les previsions dels meteoròlegs apunten que el 'Dorian' no arribarà a tocar terra i seguirà la seva trajectòria per mar.

A les Bahames, alguns vídeos casolans, mostren teulades arrencades, carrers negats i vehicles arrasats. Quan el 'Dorian' va tocar terra a les paradisíaques illes Àbac, al nord de les Bahames, amb una població de 17.000 habitants, arrossegava vents sostinguts de 300 quilòmetres per hora i ràfegues de fins a 354 quilòmetres per hora, una intensitat que el converteix en elsegon huracà més potent des que l’'Allen' arrasés el Carib i el golf de Mèxic el 1980, segons el Centre Nacional d’Huracans dels EUA (NHC, de les seves sigles en anglès). "El dany sofert a Àbac és catastròfic", ha dit el ministre d’Exteriors bahamià, Darren Henfield. “Ens arriben informacions de morts, de cossos trobats, tot i que no les confirmarem fins que puguem sortir i veure-ho”.

Les primeresestimacions de la Creu Rojaapunten que unes13.000 vivendes haurien resultat destruïdeso seriosament fetes malbé. A mesura que avançava dilluns, ja ambcategoria 4, l’huracà s’acostava a Gran Bahama, la més poblada dels centenars d’illes de l’arxipèlag, on s’esperava unaavinguda de la maread’entrecinc i set metres. Per a desesperació dels seus habitants, el 'Dorian' pràcticament ha quedat encallat sobre el territori bahamià, avança tan sols a 2 quilòmetres per hora, una circumstància que ha afegit inquietud als EUA. Florida es troba tan sols a 90 quilòmetres d’allà. 

Trajectòria imprevisible

Notícies relacionades

Gairebé tots els models meteorològics prediuen que l’huracà passarà molt a prop de la costa nord-americana, però no arribarà a tocar-la. L’estimació és que es mogui cap al nord, avançant en paral·lel al litoral, però no es descarta que el rumb pugui canviar. “No podem deixar de remarcar que n’hi ha prou ambuna petita desviació cap a l’esquerraen el nostre model perquè el centre d’aquest huracà extremadament perillós arribi a la costa deFlorida”, ha dit l’NHC. S’espera també que el camp d’acció dels seus vents s’expandeixi, la qual cosa acostaria les seves ràfegues huracanades a la costa, fins i tot si manté el rumb previst.

Amb desenes de milions de persones potencialment a tret del 'Dorian', els estats de Florida, Geòrgia i Carolina del Sud han decretat evacuacions obligatòries, principalment a les zones costaneres. “No podem acontentar tothom, però sí que creiem que podem mantenir-los amb vida", ha dit el governador d’aquest últim estat, Henry McMaster