COMICIS DECISIUS

Dues eleccions a l'est d'Alemanya posen a prova el Govern de Merkel

La ultradretana AfD apunta a un 25% i 21% dels vots en les eleccions de Saxònia i Brandenburg i amenaça amb la seva primera victòria electoral

Una nova desfeta de conservadors i socialdemòcrates pot esquerdar l'acord de govern a Berlín

zentauroepp49632308 koenigs wusterhausen  germany   30 08 2019   top candidate o190831153053

zentauroepp49632308 koenigs wusterhausen germany 30 08 2019 top candidate o190831153053 / FELIPE TRUEBA

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’est d’Alemanya  torna a concentrar tota l’atenció nacional. I és que, si les enquestes no fallen, aquest diumenge el partit ultradretà Alternativa per a Alemanya (AfD) aconseguirà una nova fita política a l’obtenir els seus millors resultats en les eleccions regionals que se celebren en els estats de Brandenburg i Saxònia i, fins i tot, aspira a la seva primera victòria electoral.

La corda està especialment tensada a Brandenburg. És en aquest ‘land’ que envolta la ciutat estat de Berlín on el populisme ultranacionalista pot coronar-se com a primera força. Amb un 21% dels vots pronosticats, AfD empataria al podi amb un Partit Socialdemòcrata (SPD) en caiguda lliure que podria veure com un altre dels seus feus se li escapa de les mans.

Tan sols sis anys després del seu naixement, AfD té davant de si una oportunitat històrica que també es trasllada a Saxònia. Allà el partit apunta a un 25% dels vots –els seus millors registres a tot el país–, un resultat que el convertiria en segona força per darrere de la conservadora Unió Demòcrata Cristiana (CDU) de la cancellera, Angela Merkel.

Triomf sense govern

Millorin o no els seus pronòstics AfD arriba a aquests comicis amb l’èxit sota el braç. Numèric, però especialment en la seva capacitat d’influir el discurs dels altres partits i endurir el to contra la immigració. No obstant, aquesta victòria no es traduirà en càrrecs. Tant a Brandenburg com a Saxònia tots els altres partits mantenen un cordó sanitari de bloqueig als ultres que els allunya del govern. Almenys de moment.

Esquivar l’extrema dreta serà particularment complicat en dos parlaments regionals on creixerà la fragmentació i, per tant, la inestabilitat institucional. Així, segons els sondejos demoscòpics, a Brandenburg el SPD haurà d’intentar formar un tripartit amb conservadors i verds o amb verds i esquerra. A Saxònia els equilibris seran encara més complicats i s’haurà de recórrer a tripartits o fins i tot a governs amb quatre formacions, una opció mai vista al país. Els experts apunten que podrien donar-se fins a cinc fórmules d’executius diferents.

Canvi d’esquerres

A més de l’auge ultra i de la inestabilitat, en aquests comicis es repetiran dos fenòmens que recorren tot el país: el declivi del bipartidisme i l’ascens dels verds. Brandenburg és un bastió de l’SPD i Saxònia de la CDU. Tots dos poden repetir la seva victòria, però els sondejos pronostiquen una desfeta d’11 i 10 punts respectivament. A mitjans d’octubre els socis de la Gran Coalició es reuniran per avaluar el seu recorregut. Un altre enfonsament electoral que pot precipitar un col·lapse del Govern a Berlín. Per això tot Alemanya té els ulls posats a l’est.

Notícies relacionades

D’altra banda, aquestes eleccions poden constatar un canvi tectònic en la política alemanya. Durant anys els Verds lluitaven per obtenir representació en els antics estats d’Alemanya Oriental, un territori especialment advers per a les seves aspiracions polítiques. No obstant, aquesta vegada serà diferent. Després de ressuscitar i enlairar-se a tot el país, aquest diumenge apunten a un 14% dels vots a Brandenburg i un 11% a Saxònia, una millora només comparable a la de l’AfD. Això els converteix en un partit clau per formar govern.

La seva irrupció en escena debilita el ja minvat SPD, però tambéDie Linke, partit hereu dels moviments socialistes, que a diferència dels Verds tenia a l’Est un territori favorable. Així, als dos 'lands’, el partit passaria d’un 19% a un 15% dels vots.