AL SUD DEL PAÍS

Nou dissidents de les FARC morts per l'Exèrcit de Colòmbia

1.800 persones encara estan vinculats a grups guerrillers dedicats al narcotràfic i la mineria il·legal

colombia-guerrilleros-farc

colombia-guerrilleros-farc

2
Es llegeix en minuts

Almenys nou integrants d’un grup dissident de les FARC van morir en una operació militar de gran escala desenvolupada en una zona rural de San Vicente del Caguán, antic bastió d’aquesta guerrilla al sud de Colòmbia, va informar aquest divendres el Ministeri de Defensa colombià.

Entre els morts en l’operació, que va incloure un bombardeig i un desembarcament aeri, està un dels líders d’aquest grup de dissidents identificats amb l’àlies de "Gildardo Cucho", va afirmar el president colombià, Iván Duque, en un acte a la ciutat de Sincelejo.

"Ahir a la nit vaig autoritzar al Comando Conjunt d’Operacions Especials avançar una operació ofensiva contra aquesta banda de delinqüents narcoterroristes que són residuals del que es coneixia com les FARC i que formen part de les estructures criminals que pretenen ara desafiar Colòmbia", va manifestar Duque.

Es creu que prop de 1.800 persones formen part dels 24 grups de dissidents de les FARC que no es va unir o van abandonar el procés de pau i que estan dedicats al narcotràfic i la mineria il·legal, si bé fins ara no hi ha informació que estiguin relacionats amb el grup d’exlíders que encapçala àlies "Iván Márquez", que ahir va anunciar que tornen a les armes.

Caiguda de Gildardo Cucho

En el seu compte de Twitter, el ministre de Defensa, Guillermo Botero, va assegurar que "els delinqüents estan advertits: s’entreguen o seran vençuts", raó per la qual es va posar en marxa l’operació a San Vicente del Caguán, municipi que va ser seu dels diàlegs de pau fallits amb les FARC durant el Govern d’Andrés Pastrana (1998-2002).

L’operació va ser possible gràcies a "una feina estratègica meticulosa i impecable" que va fer possible una intervenció en què "amb tot el rigor va caure 'Gildardo Cucho, líder d’aquesta organització,' va explicar Duque.

"Aquest criminal dedicat al narcotràfic, al segrest, a la intimidació de líders socials, pretenia ser part d’aquesta estructura amenaçadora que ahir es presentava al país com una nova guerrilla, cosa que no és, perquè és una banda de narcoterroristes", va afegir el mandatari. Segons l’opinió del president, amb aquest atac els dissidents "ja van començar a rebre els missatges clarets" en referència que l’Estat els perseguirà.

Bandes de dissidents

Notícies relacionades

Ivan Márquez, el nom de pila del qual és ‘Luciano Marín’, va anunciar ahir que tornava a les armes amb un grup d’exlíders de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) com Seuxis Paucias Hernández, àlies ‘Jesús Santrich’, Hernán Darío Velásquez, àlies ‘El Paisa’, o Henry Castellanos Garzón, àlies ‘Romaña’.

El seu anunci incrementa el temor que aquest grup, que ha abandonat el procés de pau, s’uneixi a les bandes de dissidents i els atorgui una façana política, així com un comandament únic i jerarquitzat. 

Temes:

FARC Colòmbia