Conte accepta l'encàrrec del president d'Itàlia perquè formi Govern

El primer ministre va acudir al palau del Quirinale després de dues rondes de consultes

zentauroepp43518651 italy s prime minister designate giuseppe conte leaves after190819193826

zentauroepp43518651 italy s prime minister designate giuseppe conte leaves after190819193826 / ALESSANDRO BIANCHI

1
Es llegeix en minuts
Efe / Roma

El president italià, Sergio Mattarella, ha encarregat formalment al primer ministre dimissionari, Giuseppe Conte, que provi de formar un nou Govern, després que el Moviment 5 Estrelles (M5S) i el Partit Democràtic (PD), que compten amb majoria parlamentària, comuniquessin ahir la seva disposició a unir-se en coalició.

Conte va acudir a les 9.30 (7.30 GMT) al palau del Quirinale, seu de la Presidència del país, convocat per Mattarella després de mantenir dues rondes de consultes amb les forces polítiques des que el primer ministre va dimitir el 20 d’agost.

"El president Mattarella ha rebut avui al Quirinale a les 9.30 el professor Giuseppe Conte, a qui ha encarregat la formació d’un Govern, i que aquest ha acceptat amb reserves" (com marca la fórmula tradicional, la qual cosa l’obliga a tornar a veure Mattarella), va anunciar una hora després el secretari general de la Presidència de la república, Ugo Zampetti.

A partir d’ara, Conte haurà d’acordar amb les dues formacions el programa i una llista de ministres per al nou Executiu d’esquerra, en negociacions que poden començar avui mateix.

Salvini, fora de joc

L’acord entre l’antisistema M5S i els socialdemòcrates deixa fora de joc la ultradretana Lliga i el seu líder, Matteo Salvini, causant d’aquesta crisi política quan va plantejar, en ple estiu, una moció de censura contra Conte que ni tan sols s’ha arribat a votar.

L’Executiu que es formi tindrà la tasca de trencar el rumb populista i enfrontat a la Unió Europea que ha mantingut l’anterior Govern durant 14 mesos, i en els pròxims mesos l’elaboració dels Pressupostos per al 2020.

Una vegada elaborada la llista de ministres, Conte haurà de presentar-l’hi a Mattarella i s’espera que la jura dels càrrecs sigui a mitjans de la setmana que ve.

El dubte de la vicepresidència

Un dels assumptes en discussió és qui ocuparà la vicepresidència, un càrrec al qual aspirava a repetir el líder del M5S, Luigi Di Maio.

Notícies relacionades

En l’anterior Govern entre els antisistema i la ultradretana Lliga hi havia dues vicepresidències, l’altra ocupada pel líder de la Lliga, Matteo Salvini.

Però el PD considera que Conte, malgrat ser independent, és molt proper al Moviment Cinc Estrelles, per la qual cosa reclama la vicepresidència del Govern que es tractarà de gestar.