CONFLICTE DIALÈCTIC

Macron: "Espero que els brasilers tinguin ben aviat un president a l'altura"

El president francès respon als atacs de Bolsonaro i aviva la crisi diplomàtica en plena crisi amazònica

El G-7 desbloquejarà una ajuda urgent de 20 milions d'euros per lluitar contra els incendis que afecten la selva de l'Amazones

jmdiaz49528376 files  in this file photo taken on june 28  2019 france s pr190823092618

jmdiaz49528376 files in this file photo taken on june 28 2019 france s pr190823092618 / JACQUES WITT

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Les relacions entre França i el Brasil s’enverinen. Emmanuel Macron ha respost aquest dilluns amb inusitada virulència als atacs que el president brasiler, l’ultradretà Jair Bolsonaro, i el seu entorn, li han llançat a les xarxes socials durant els últims dies.

La iniciativa francesa d’incloure a l’agenda de la cimera del G-7 la crisi ecològica provocada pels incendis que fa setmanes que arrasen la selva amazònica va irritar Bolsonaro fins al punt d’acusar Macron de tenir una mentalitat “colonialista”.

El president francès va tirar més llenya al foc a l’anunciar que no ratificaria l’acord comercial entre la Unió Europea i Mercosur perquè el brasiler li havia mentit i no estava complint els compromisos mediambientals adquirits a París.

A l’ofensiva s’hi ha afegit el ministre d’educació brasiler, Abraham Weintraub, al qualificar Macron de “cretí oportunista que busca el recolzament del ‘lobby’ agrícola francès”. “França és un país d’extrems. Produeix home com ara Descartes i Pasteur, però també col·laboradors de la Waffen-SS”,va tuitejar.

Però el que ha irritat sobre manera el president francès és que el seu homòleg brasiler s’hagiburlat de Brigitte Macron al publicar a Facebook un comentari ofensiu sobre el físic de la primera dama francesa, a qui es comparava en una foto amb la seva dona, Michelle Bolsonaro.

“Ahir [Bolsonaro] va creure que era bona idea que un dels seus ministres m’insultés i que ell fes unes declaracions extremadament irrespectuoses sobre la meva dona”, ha dit en una roda de premsa conjunta amb el president xilè, Sebastián Piñera, a Biarritz.

 “Segur que a les dones brasileres els fa vergonya llegir això del seu president. Com que tinc molta amistat i respecte pel poble brasiler, espero que tinguin ben aviat un president amb un comportament a l’altura”, ha prosseguit.

Macron va enumerar el rosari de topades que ha tingut amb Bolsonaro, entre les quals la seva falta de compromís per reforestar l’Amazones i la plantada que va fer al seu ministre d’Exteriors, Jean Yves Le Drian, a l’anul·lar la seva reunió perquè tenia cita amb el perruquer.

“És trist, però sobretot per a ell i els brasilers”, va resumir Macron. La resposta de Bolsonaro va ser gairebé immediata: “No podem acceptar que el president Macron llanci atacs fora de lloc i gratuïts contra l’Amazones”.

L’ONU demana més esforços

D’altra banda, Macron va anunciar que el G-7 desbloquejarà una ajuda urgent de 20 milions de dòlars (uns 18 milions d’euros) per enviar avions a l’Amazònia a lluitar contra els incendis en concertació amb els països afectats.

A més de la flota aèria, els líders de les principals potències mundials han acordat destinar més ajuts a mitjà termini per a la reforestació de les zones cremades. Aquest capítol haurà de concretar-se durant l’Assemblea General de les Nacions Unides a finals de setembre i coordinar-se amb el Brasil, les ONG’s i la població local.

Notícies relacionades

 “L’Amazones absorbeix el 14% del CO2mundial. La pèrdua del primer pulmó del planeta és un problema mundial. Cap país pot dir que és l’únic afectat”, ha remarcat Macron.

També el secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, ha fet una crida a la comunitat internacional per preservar l’Amazones i ha demanat un compromís “més elevat i més ambiciós” per lluitar contra el canvi climàtic en vista que el planeta ha viscut entre el 2015 i el 2019 els anys més calorosos mai registrats.