CITA A FRANÇA

Trump: "És millor tenir Rússia dins de la tenda de campanya que fora"

La possible readmissió de Rússia va provocar una important baralla entre el líder dels EUA i els altres membres del G-7

jzavaleta49573960 trump merkel190826155542

jzavaleta49573960 trump merkel190826155542 / Andrew Harnik

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Donald Trump va tornar a insistir aquest dilluns en el seu objectiu que Rússia torni al G-7. Segons la seva opinió, "és millor tenir Rússia dins de la tenda de campanya que fora". No obstant, va dubtar de la conveniència de convidar aquest país a la cita del 2020, que serà als EUA, quan ha sigut membre de ple dret fins al 2014, any en què va ser expulsat per l’annexió de Crimea. "Seria dur" per a Vladímir Putin, va dir.

Trump va protagonitzar aquest cap de setmana un agre i acalorat intercanvi verbal amb els altres líders del G7 durant el sopar de dissabte, amb Rússia en el centre de la discussió. Segons fonts diplomàtiques, Trump va evocar insistentment la necessitat de tornar a convidar el president rus Vladímir Putin a les cimeres dels països més industrialitzats, cinc anys després de ser-ne exclòs a causa de l’annexió de Crimea. 

Notícies relacionades

Únicament el representant italià, Giuseppe Conte, va oferir algun tipus de recolzament al dirigent nord-americà, mentre que el japonès Shinzo Abe es va mantenir neutral. Tots els altres, sense cap excepció –Boris Johnson, del Regne Unit, Angela Merkel, d’Alemanya, Justin Trudeau, del Canadà, Emmanuel Macron, de França, i Donald Tusk, de la UE–, es van oposar amb fermesa a tal pretensió.

Club de democràcies liberals

Durant el debat, Trump va rebutjar l’argument que el G-7 hauria de continuar sent un club de democràcies liberals, i va remarcar que l’assistència del líder rus era necessària en temes com l’IranCorea del Nord i Síria. "En aquell moment, [la discussió] es va posar una mica tensa, per dir-ho d’alguna manera", ha assegurat un diplomàtic europeu.