28 febr 2020

Anar al contingut

CRISI POLÍTICA AL PAÍS TRANSALPÍ

El Partit Demòcrata i els antisistema del M5S, més a prop de formar Govern a Itàlia

L'últim escull per resoldre és qui serà el nou primer ministre

Rossend Domènech

El Partit Demòcrata i els antisistema del M5S, més a prop de formar Govern a Itàlia

FABIO FRUSTACI

Falta per resoldre qui serà el primer ministre del pròxim Govern, però els antisistema del Moviment 5 Estrelles (M5S) i el progressista Partit Demòcrata (PD) han donat aquest dilluns diversos senyals que fan pensar que haurien arribat a un acord.

Després de diversos dies remarcant els obstacles per formar un nou Gabinet, després de la dimissió de Giuseppe Conte i en conseqüència del seu Govern, en realitat els antisistema i els progressistes estaven portant endavant una negociació fiable de col·laboració. “És una ocasió única”, va repetint des de fa dies l’ex primer ministre Matteo Renzi. Ara s’ha sabut que ja fa dies que els experts econòmics del PD preparen els Pressupostos del 2020.

Govern discontinu

L’últim escull és el cap del Govern, raó per la qual a primeres hores de la nit d’aquest dilluns es van reunir Giuseppe Conte, Luigi Di Maio, líder polític del M5S, i Nicola Zingaretti, secretari del PD. Aquest últim havia demanat “discontinuïtat” als antisistema, és a dir, que canviés el primer ministre de l’Executiu populista que ha governat durant 14 mesos amb la Lliga i el M5S.

No obstant, Di Maio ha defensat fins a l’últim moment la continuïtat de Conte, que d’alguna manera s’ha convertit en una bandera del M5S. Principalment després de les acusacions, no certament diplomàtiques, que Conte va dirigir al Senat a Matteo Salvini, líder de la Lliga, i el seu ministre d’Interior i vicepresident del Govern. 

Aquest dimarts el president de la Repúbica, Sergio Mattarella, inicia una segona ronda de consultes amb els partits, que acabarà dimecres i, amb tota probabilitat, crearà un govern entre M5S i PD.

Temes: Roma Itàlia