CRISI AL PRÒXIM ORIENT

Augmenta la tensió entre Israel i l'Iran per un bombardeig a Síria

L'Exèrcit israelià ataca posicions iranianes al·legant que Teheran planejava una operació al nord d'Israel

zentauroepp47852834 in this thursday  apri 18  2019 photo  handcuffed and blindf190422161400

zentauroepp47852834 in this thursday apri 18 2019 photo handcuffed and blindf190422161400 / Mohammad Hmeid

1
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Israel i l’Iran tornen a estar involucrats en uns enfrontaments en territori aliè que podrien desembocar en un conflicte més gran. L’Exèrcit israelià va reconèixer haver atacat ahir a la nit una base militar a Aqraba, al sud-est de Damasc, a Síria, per “evitar” que des d’allà, la unitat d’elit Brigadas Al-Quds de la Guàrdia de la Revolució iraniana bombardegés objectius israelians.

Segons el portaveu de l’Exèrcit israelià Jonathan Conricus, l’Iran tenia intenció d’atacar amb drons carregats amb explosius a través de les seves forces en territori sirià "de manera simultània contra diversos objectius al nord d’Israel". Les forces armades israelianes van seguir en les últimes setmanes els preparatius de l’operació, en la qual participaven "milícies xiïtes finançades i entrenades per les Forces Al-Quds", segons Conricus.

L’Observatori Sirio de Drets Humans (OSDH) ha indicat que almenys tres persones van morir en el bombardeig israelià, dos eren membres de la milícia xiïta libanesa Hezbollah, i una altra era un milicià iranià.

Drons israelians a Beirut

Hores després, l’Exèrcit libanès ha confirmat que "dos avions de reconeixement israelià van violar l’espai aeri (libanès) al barri Moawad-Madi, al sud de Beirut, i el primer es va estavellar mentre que el segon va explotar a l’aire". Un dels aparells va caure prop d’una oficina d’informació de Hezbollah.

Notícies relacionades

El primer ministre libanès, Saad Hariri, ha qualificat els fets d’"agressió flagrant contra la sobirania del Líban”, que acusa Israel de violar les seves fronteres. En diverses ocasions, els israelians han llançat atacs contra Síria des de l’espai aeri libanès.

El primer ministre israelià en funcions, Benjamin Netanyahu, ha assegurat que l’atac contra forces iranianes a Síria és una mostra que "l’Iran no té immunitat enlloc".

Temes:

Iran Israel