DECISIÓ POLÈMICA

Erdogan destitueix els alcaldes de les tres ciutats kurdes més grans

Tots tres pertanyen al Partit Democràtic dels Pobles (HDP), la formació de l'esquerra prokurda, tercer partit del Parlament

zentauroepp49107632 file photo  file photo  turkish president tayyip erdogan add190718165227

zentauroepp49107632 file photo file photo turkish president tayyip erdogan add190718165227 / Murad Sezer

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern de Turquia ha suspès avui de les seves funcions els alcaldes de Diyarbakir, Mardin i Van, les tres ciutats de població kurda més grans al sud-est del país, i ha nomenat funcionaris d’Interior per assumir les seves funcions. Unitats policials van envoltar els edificis de les alcaldies a trenc d’alba i van informar els regidors de la seva destitució temporal, informa la cadena turca NTV.

Els afectats són Selçuk Mizrakli, alcalde de Diyarbakir, una ciutat d’aproximadament un milió d’habitants que es considera la "capital" de les regions kurdes del sud-est de Turquia; Bedia Özgökçe Ertan, alcaldessa de Van, la segona ciutat més gran de la regió, i el veterà polític Ahmet Türk, alcalde de Mardin.

Tots tres pertanyen al Partit Democràtic dels Pobles (HDP), la formació de l’esquerra prokurda, tercer partit del Parlament amb un 12% dels vots a escala nacional en les últimes eleccions. Segons un comunicat del Ministeri d’Interior, reproduït per NTV, els tres alcaldes estan involucrats en nombroses investigacions judicials per "propaganda terrorista".

Connexions amb el PKK

El Govern considera que el HDP manté vincles amb el proscrit Partit de Treballadors del Kurdistan (PKK), la guerrilla kurda de Turquia, i manté des del 2016 en presó preventiva alguns dels seus màxims dirigents, com l’exlíder Selahattin Demirtas.

Notícies relacionades

Les autoritats han transferit les funcions de l’alcaldia als governadors de les tres províncies, un càrrec no electe dependent del Ministeri de l’Interior. Alhora, la policia ha llançat batudes a 29 províncies del país per detenir supòsits "simpatitzants del PKK", cosa que ha suposat l'arrest de 418 persones, la majoria a Diyarbakir, Mardin i Van, informa l’agència turca Anadolu.

No és la primera vegada que Interior destitueix alcaldes del HDP per reemplaçar-los per governadors: la tardor del 2016, més de 30 alcaldes i alcaldesses van ser allunyats dels seus càrrecs, però el partit va recuperar la majoria d’aquestes alcaldies en les eleccions locals del 2019.