el futur d'Europa

Corbyn divideix els opositors al 'brexit'

Demòcrates liberals i rebels europeistes 'tories' rebutgen el lider laborista com a primer ministre, tot i que tots coincideixen en la necessitat de formar un govern provisional per fer fora Johnson

zentauroepp49443377 02 april 2019  england  london  uk labour leader jeremy corb190816210209

zentauroepp49443377 02 april 2019 england london uk labour leader jeremy corb190816210209 / Stefan Rousseau

2
Es llegeix en minuts
A. Niubó

L’oposició per frenar el 'brexit' dur de Boris Johnson està dividida. La figura de la discòrdia és Jeremy Corbyn, el líder laborista. Ell és, com a líder de l’oposició, l’únic que pot plantejar una moció de censura contra el primer ministre 'tory'. Ha demanat el recolzament del Parlament per aconseguir tirar-la endavant al setembre i així apartar Johnson del poder i intentar evitar que tregui el país de la Unió Europea (UE) el pròxim 31 d’octubre, tal com ha promès.

Corbyn proposa crear un govern alternatiu transitori amb la majoria de la Cambra amb l’únic propòsit de demanar una pròrroga a la UE per poder celebrar eleccions i organitzar un altre referèndum. En aquest aspecte hi ha bastant consens. Però Corbyn vol liderar aquest govern provisional. I aquí es trenca el consens.

Mentre que els nacionalistes gal·lesos i escocesos i els Verds recolzen la proposta de Corbyn, la nova líder dels demòcrates liberals, Jo Swinson, s’hi ha oposat. “De cap manera ell aconseguirà unir rebels conservadors i independents per parar Boris Johnson; ni tan sols té el vot dels seus propis diputats”, va criticar.

Desconfiança i ambigüitat

Swinson va suggerir els noms de Kenneth Clarke, veterà diputat 'tory', i de Harriet Harman, exvicepresidenta laborista, com a líders alternatius. També va expressar que desconfiava que Corbyn convoqués una altra consulta. A Corbyn se li retreu la seva ambigüitat a l’hora de posicionar-se sobre el 'brexit'. Tot i que va fer campanya en el costat proeuropeu, se sap que és euroescèptic i que s’oposa a un segon referèndum.  

Els liberals, que demanen una nova consulta, van ser els grans beneficiaris del vot ‘antibrexit’ en les últimes europees. Ahir Corbyn va lamentar les paraules de Swinson i va afirmar que ella “no pot decidir qui ha de ser primer ministre”. “Sota el procés constitucional britànic, quan un govern cau, el líder de l’oposició és cridat a formar govern”, va expressar un disgustat Corbyn. “Jo soc el líder de l’oposició i el líder laborista”, va afegir.

Rebels conservadors

Notícies relacionades

Fins i tot l’alcalde de Londres, el laborista Sadiq Khan, gran crític de Corbyn en el passat, ha donat suport a la seva proposta i ha condemnat la posició dels liberals. Considera que “ara mateix [els liberals] són el gran obstacle per frenar un 'brexit' sense acord”. Un altre punt en contra de Corbyn és la seva ideologia d’extrema esquerra, que xoca amb la dels rebels conservadors. Uns 35 (d’un total de 311) ‘tories’ s’oposen frontalment a Johnson, tot i que no tots votarien en contra del seu líder en una moció.

Corbyn va demanar per carta als rebels 'tories’ encapçalats per Dominic Grieve asseure’s a dialogar. Aquests van acceptar negociar. No obstant, van deixar molt clar que mai facilitarien l’arribada de Corbyn al poder, tot i que aquesta fos la manera de frenar el 'brexit' dur. Consideren que és una figura que provoca molta “divisió”, en paraules de Grieve.