A L'ESPERA DE LA JUSTÍCIA

Alliberat el petrolier iranià retingut a Gibraltar

Els EUA pressionaven per retenir el barco, acusat de portar petroli a Síria

zentauroepp49448880 grace190815163717

zentauroepp49448880 grace190815163717 / Marcos Moreno

2
Es llegeix en minuts
Efe / Algeciras

El Regne Unit ha alliberat finalment el petrolier iranià retingut des de fa un mes a Gibraltar, malgrat les pressions dels EUA. El ‘Grace 1’ podrà marxar quan vulgui, després que la seva tripulació hagi quedat lliure.

El ‘Grace 1’, amb una càrrega de 2,1 milions de barrils de petroli, va ser retingut a començaments de juliol a Gibraltar davant de les sospites del Regne Unit que transportava cru a Síria, país subjecte a sancions de la Unió Europea.

“El Departament de Justícia dels EUA havia demanat la confiscació del ‘Grace 1’ al·legant una sèrie de raons que s’estan examinant”, ha precisat un portaveu del Govern de Gibraltar. Ara un tribunal haurà de decidir si prologa o no la detenció del barco cisterna, sospitós de transportar petroli a Síria violant així l’embargament europeu.

Les autoritats iranianes, per la seva part, van qualificar la detenció de “pirateria” i van assegurar que el destí del petroli no era el país àrab.

En resposta, la Guàrdia Revolucionària iraniana va capturar el 19 de juliol passat a l’estret d’Ormuz el petrolier de bandera britànica ‘Stena Impero’, al qual va acusar de violar les normes de navegació, una cosa que Londres i la naviliera neguen.

Aquests incidents han elevat la tensió al golf Pèrsic, on des de maig s’han registrat atacs a petroliers i barcos cisterna i la demolició de drons

Alliberament dels detinguts

Mentrestant, alguns dels tripulants del ‘Grace 1’, que havien sigut detinguts després que el barco fos retingut el 4 de juliol passat per les autoritats de Gibraltar, han sigut posats aquest dijous en llibertat.

Fonts del Govern de Gibraltar han confirmat a Efe que alguns tripulants han sigut alliberats, tot i que no han pogut precisar ni la identitat ni el nombre dels alliberats, si bé el diari ‘Gibraltar Chronicle’ ha informat aquest matí que s’ha alliberat tant el capità del barco com els tres tripulants detinguts.

El Govern de Gibraltar va decidir el 4 de juliol passat retenir al Penyal el petrolier iranià ‘Grace 1’ quan transportava cru a Síria al·legant que el barco estava infringint les sancions que la Unió Europea té establertes contra aquest país per la repressió exercida pel règim de Bashar al-Assad contra la població civil.

Dies després, l’11 de juliol, el Govern gibraltareny va detenir el capità i altres membres de la tripulació després d’un exhaustiu registre del barco, en què es van intervenir documents i dispositius electrònics.

Teheran va acusar Londres de “pirateria”

Notícies relacionades

Teheran, per la seva banda, va assegurar que el petrolier estava navegant en aigües internacionals i va acusar el Regne Unit de “pirateria”.

En resposta, el 19 de juliol, l’Iran va bloquejar un petrolier britànic, l’‘Sterna Impero’, a l’estret d’Ormuz sota sospita d’“incompliment del codi marítim internacional”.