GUERRA ECONÒMICA

Trump amenaça la Xina amb pactes comercials més durs si és reelegit

El mandatari apressa Pequín a consensuar un acord en el marc d'una nova ronda de negociacions

"Probablement, haurien d'esperar que guanyin les eleccions un dels pallassos demòcrates", comenta

zentauroepp46037042 file   in this nov  9  2017  file photo  u s  president dona190730171102

zentauroepp46037042 file in this nov 9 2017 file photo u s president dona190730171102 / Andrew Harnik

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha advertit la Xina que no esperarà a la conclusió del seu mandat per finalitzar qualsevol acord comercial, mentre ha afirmat que si guanya la reelecció en la contesa presidencial nord-americana del novembre del 2020, el resultat podria ser que no s’arribés a cap pacte o que aquest fos pitjor.

"El problema és que si la Xina espera [al final del mandat] i jo guanyo, l’acord que obtindran serà molt més difícil d’assolir que en les circumstàncies de les actuals negociacions o fins i tot podria no haver-hi cap acord", ha publicat el mandatari en el seu compte de Twitter coincidint amb l’inici d’una nova ronda de converses comercials entre els dos països a Xangai.

"La Xina va molt malament, està en la pitjor situació en 27 anys", ha dit el president. "Se suposava que començarien a comprar ara els nostres productes agropecuaris, i no hi ha senyal d’això; simplement no compleix", ha afegit. El mandatari ha recorregut de nou al seu ús peculiar de majúscules en un altre tuit: "La nostra economia s’ha tornat MOLT més gran que l’Economia Xinesa en els últims tres anys".

Representants de la Xina i els Estats Units s’han reunit aquest dimarts a Xangai en la primera ronda de negociacions comercials després de la trobada el 29 de juny del president Trump i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, en el marc de la cimera del G-20 Osaka, al Japó.

Desequilibri

Notícies relacionades

"El meu equip hi està negociant ara, però ells [els xinesos] sempre canvien l’acordat al final per beneficiar-se’n", ha afirmat. "Probablement, haurien d’esperar que passin les nostres eleccions a veure si aconsegueixen un delspallassos demòcrates", ha dit.

Les negociacions s’havien aturat al maig, i Trump va pujar del 10% al 25% els aranzels, cosa que va portar Pequín a imposar taxes a productes nord-americans per valor de 60.000 milions. Les tensions entre els dos governs tenen les seves arrels en el desequilibri de la balança comercial a favor de la Xina, que exporta 419.000 milions de dòlars més del que importa des dels Estats Units, i que Trump assegura que es deu a les injustes pràctiques comercials del gegant asiàtic.