decisió judicial

Alliberat un bloguer maurità després d'haver passat gairebé sis anys a la presó per apostasia

Mohamed Cheij uld Mjaitir, que inicialment va ser condemnat a pena de mort, ha sigut traslladat fora del país per motius de seguretat

zentauroepp49270128 marruecos190730183324

zentauroepp49270128 marruecos190730183324

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El bloguer maurità Mohamed Cheij uld Mjaitir va ser alliberat a primera hora de dilluns després d’haver passat cinc anys i mig a la presó per apostasia, tot i que inicialment va ser condemnat a pena de mort, segons han informat aquest dimarts diverses oenagés. Mjaitir ha sigut traslladat directament des de la presó a un lloc desconegut fora de Mauritània perquè "la seva vida podria estar en perill al seu país d’origen després que diverses figures religioses i manifestants hagin demanat la seva execució", ha indicat Human Rights Watch (HRW).

"Al ser contactat per Reporters Sense Fronteres (RSF) després del seu alliberament, Mjaitir va donar les gràcies a totes les organitzacions que han fet campanya en el seu nom des que va ser detingut, el gener del 2014," ha dit l’oenagé en un comunicat. El bloguer va ser arrestat per un comentari publicat a Facebook en el qual criticava l’ús de la religió per justificar pràctiques discriminatòries.

Meses després, el desembre del 2014, va ser condemnat a mort, però, posteriorment, el novembre del 2017, un tribunal d’apel·lacions li va commutar la pena per dos anys de presó. Hauria hagut de ser alliberat llavors, però durant el procés d’apel·lació es van produir nombroses manifestacions per exigir la seva execució, cosa que va frenar la seva excarceració per "motius de seguretat". Des d’aleshores no ha tingut accés ni a la seva família ni als seus advocats.

El 2018, relators especials de les Nacions Unides van reclamar l’alliberament de Mjaitir. El juny passat, van tornar a demanar-ho i van advertir de la seva deteriorada salut. El bloguer pateix glaucoma, a més d’un trauma psicològic, segons la seva família. En les últimes setmanes, Mjaitir havia fet diverses declaracions de penediment, en compliment d’una de les condicions que se li van imposar després d’haver-se reunit a començaments de juliol amb el president sortint, Mohamed uld Abdelaziz i diversos líders religiosos.

Presa de possessió

"Estem profundament alleujats perquè finalment hagi sigut alliberat després d’haver passat més de cinc anys i mig en un aïllament gairebé total", ha dit el secretari general d’RSF, Christophe Deloire.  Mjaitir s’ha convertit en el bloguer de l’Àfrica francòfona que ha passat més temps empresonat "per res més que un comentari en una xarxa social", ha dit Deloire.

Notícies relacionades

Principalment, a causa del cas de Mjaitir, Mauritània va caure el 2016 al lloc 46 en el rànquing anual d’RSF. El 2019, ha descendit fins al 94 d’un total de 108. Al marge de Tanzània, cap altre país ha baixat tan ràpid en tan poc temps.

Mjaitir ha sigut alliberat uns dies abans de la presa de possessió del nou president de Mauritània, Mohamed uld Ghazuani. La directora de HRW per al Pròxim Orient i el Nord de l’Àfrica, Lama Fakih, l’ha instat a "prioritzar la despenalització de la llibertat d’expressió començant amb l’eliminació de la pena capital per a la blasfèmia".

Temes:

Mauritània