FOC MORTAL

Almenys 33 morts en un incendi intencionat en uns estudis d'animació del Japó

Un individu, que ja ha sigut detingut, ha llançat un líquid inflamable als estudis d'animació Kyoto Animation

incendiojapon

incendiojapon

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Un incendi provocat en uns cèlebres estudis d’animació ha provocat almenys 33 morts i desenes de ferits a la ciutat japonesa de Kyoto. L’atac ha afectat les tres plantes de la seu de la companyia Kyoto Animation, on treballaven una setantena de persones, segons la premsa local. El nombre de morts continua augmentant a mesura que els bombers accedeixen als pisos superiors. La policia ha confirmat les víctimes per “parada cardiorespiratòria”, el terme utilitzat al Japó abans de la declaració formal de mort. “Les operacions de rescat continuen, estem intentant treure diverses víctimes atrapades, perquè algunes no es poden moure”, ha afirmat un portaveu del cos de bombers. Una desena dels ferits es troben en estat crític, segons fonts hospitalàries.

Un home de 41 anys, del qual no ha transcendit el nom, ha sigut detingut com a sospitós i després traslladat a l’hospital, on serà interrogat quan millori el seu estat. També es desconeix el mòbil. L’home ha acudit a l’edifici a les 10.30 (hora local) i hi ha abocat un líquid inflamable, probablement gasolina. Els testimonis assenyalen que ha cridat “morireu” abans de calar foc. Un veí ha assenyalat a la televisió NHK que ha sentit dues grans explosions i la policia ha trobat diversos ganivets a les instal·lacions.

El foc s’ha estès ràpidament per tot l’edifici i ha impedit sortir els que ocupaven les plantes més altes. “Ajudeu-nos, el foc està pujant”, ha revelat un veí que cridaven els treballadors.  Les imatges de les televisions locals mostren les columnes de fum blanc, les façanes ennegrides i molts dels vidres de les finestres rebentats. Les autoritats han enviat una trentena de vehicles de bombers per sufocar l’incendi. “Una persona amb els cabells socarrimats estava ajaguda i he vist petjades ensangonades”, ha afirmat un testimoni a la premsa local.

Una empresa icònica

La companyia Kyoto Animation, més coneguda com a KyoAni, és la més gran de la ciutat. Va ser fundada el 1981 per Yoko Hata i s’ha convertit en un referent d’una de les indústries més icòniques del país amb històries que descriuen la vida d’estudiants adolescents. Entre el seu catàleg figuren produccions cèlebres com ‘La melancolía de Haruhi Suzumiya’, ‘Una voz silenciosa’, ‘K-On!’ o ‘Lucky Star’. Milers de seguidors i artistes han deixat missatges de condolença a Twitter i la companyia nord-americana Sentai Filmworks ha iniciat una campanya de recaptació per a les víctimes. En tot just tres hores ha aconseguit 150.000 dòlars dels 500.000 dòlars que s’havia marcat com a objectiu.

El president, Shinzo Abe, ha ofert les seves condolences a les famílies de les víctimes i afegit que l’atac és “massa espantós” per ser explicat. L’incendi ha impactat una de les societats més segures del món i que ocupa les últimes posicions de criminalitat. L’atac ha coincidit amb la publicació de les dades policials del primer semestre d’aquest any, que revelen una caiguda del 8,7% dels delictes. El nombre de delictes ha baixat sense interrupció des del 2002 i s’esperava que aquest any s’assolís un nou mínim històric des del final de la segona guerra mundial.  

NHK ha difós imatges en què es veuen les flames sortint per una de les finestres i fum per d’altres, mentre els bombers intenten combatre el foc a l’edifici, de tres plantes. En el moment del sinistre, a l’edifici hi havia unes 70 persones.

Notícies relacionades

Una veïna que ha presenciat el moment en què els policies agafaven el possible autor de l’incendi premeditat ha dit que l’individu portava un tatuatge al ventre i s’ha queixat que havia sigut "enganyat" per la companyia.

Kyoto Animation, amb uns 160 empleats, va ser creada el 1981 i produeix pel·lícules de cine i programes d’anime per a la televisió. Entre les seves produccions hi ha la sèrie ‘K-ON!’ i ‘La melancolía de Haruhi Suzumiya’. 

Temes:

Incendis Japó