SOLIDARITAT TRUNCADA

Notre-Dame només rep el 9% dels fons promesos per a la reconstrucció

Aquest dissabte se celebra la primera missa a la catedral de París després de l'incendi del 15 d'abril

zentauroepp47772676 the steeple of the landmark notre dame cathedral collapses a190415202829

zentauroepp47772676 the steeple of the landmark notre dame cathedral collapses a190415202829 / GEOFFROY VAN DER HASSELT

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

L’incendi de la catedral de Notre-Dame de París que va acabar amb la famosa agulla de Viollet le Duc i l’entramat medieval de la coberta va provocar una inusitada onada de solidaritat per part de les grans fortunes franceses. No obstant, dos mesos després de la catàstrofe, els organismes públics encarregats de canalitzar els donatius només han rebut el 9% dels fons promesos.

Segons ha informat aquest divendres l’emissora France Info, tot i que la xifra anunciada va arribar als850 milions d’euros, fins ara només s’han fet efectius 80 milions, i la majoria corresponen a particulars que han fet els seus donatius mitjançant xec o transferència bancària.

Primer, el pressupost

Els grans mecenes, com ara la família Arnault, propietària del grup de luxe LVMH, que va prometre 200 milions, o la família Pinault, que en va anunciar 100, han optat per enviar els diners quan es conegui el pressupost de les diferents fases de la reconstrucció, per saber a què seran destinats i evitar que l’Estat tregui rèdit del dipòsit abans que s’iniciïn les obres. 

De moment, la Fundació Notre-Dame només ha rebut 15 dels 395 milions promesos, i la Fundació del Patrimoni, 54 de 221 milions. És cert que encara queda molt treball abans d’iniciar la fase de reconstrucció, perquè la prioritat continua sent consolidar l’edifici.

Els experts continuen preocupats per l’estat de les voltes –que al ser encara inaccessibles estan pendents de diagnòstic– i la bastida muntada abans de l’incendi per restaurar l’agulla. Retirar la bastida està sent més complicat del que es preveia per la contaminació per plom generada durant el sinistre.

Presència de plom

Netejar de plom l’esplanada situada davant la catedral és un altre objectiu prioritari per poder reobrir la zona al públic a finals d’aquest mes de juny si les anàlisis són positives. A més, podrà instal·lar-s’hi un envelat que serveixi de lloc de culte per als fidels.

Notícies relacionades

Mentrestant, aquest dissabte, l’arquebisbe de París, Michel Aupetit, oficiarà la seva primera missa a la catedral encara convalescent del drama sofert fa dos mesos. El prelat portarà la seva mitra, però també un casc d’obra, per raons de seguretat.

El temple està en fase de consolidació i la cerimònia es farà en una capella petita que es va deslliurar de les flames situada al fons de la nau, darrere de la gran creu daurada. A l’ofici assistirà un petit grup de persones que també hauran de portar casc.