REVELACIÓ AL BRASIL

Una investigació periodística revela un muntatge per inculpar Lula

El mitjà 'The Intercept' revela la col·laboració entre el fiscal i el jutge

44997819 59

44997819 59 / MIGUEL SCHINCARIOL (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La defensa de Luiz Inácio Lula da Silva celebra la filtració donada a conèixer per ‘The Intercept Brasil’ de missatges de text intercanviats entre Sergio Moro, llavors jutge i en l’actualitat ministre de Justícia, i el fiscal Deltan Dallagnol, en el marc de la causa Lava Jato. Amb aquesta investigació es va buscar, entre altres coses, demolir la figura de l’expresident brasiler Inácio Lula de Silva i portar-lo després a la presó per treure'l d’una cursa electoral que va beneficiar Jair Bolsonaro.

Les comunicacions entre la part acusadora i el magistrat no estan permeses per la Constitució i el Codi Penal. Pels advocats, confirmen una trama organitzada “ambl’objectiu preestablert, i amb clara motivació política, de processar i condemnar” Lula. “L’actuació dels fiscals i de l’exjutge de la causa va sotmetre Lula i la seva família a les arbitrarietats més diverses, i a aquest escenari s’hi han de sumar altresgrolleres il·legalitats”. En aquest sentit, van reclamar el “restabliment urgent” de la seva llibertat al quedar en evidència que l’home que va governar el Brasil i el 2018 es perfilava com a favorit a les enquestes va ser víctima del 'lawfare' (guerra jurídica).

L’article de Glenn Greenwald, un dels periodistes que va realitzar el 2014 les investigacions sobre l’espionatge del’Agència Nacional de Seguretat dels Estats Units, mostren el paper protagonista de Moro, la subordinació del fiscal i el paper no menor del diari ‘O Globo’. Quan el diari carioca va publicar una notícia en què s’atribuïa a Lula un apartament, fruit d’un presumpte suborn, Dallangol li explica al jutge a través de l’aplicació Telegram com donar més pes a una informació amb indicis febles. “S’ha de lligar el tema a una cosa ben forta. El lligam entre [la petroliera estatal] Petrobrás i l’enriquiment. Hem de preparar les respostes corresponents i tenir-les llestes a la punta de la llengua”.

El grau de politització de Moro i Dallagnol i el seu rebuig al Partit dels Treballadors (PT) es revela al seu torn inequívoc el març del 2016 durant les protestes contra la llavors presidenta Dilma Rousseff.  Part dels manifestants que dos anys més tard votarien per Bolsonaro li demanaven als carrers a Moro que "netegés" el Congrés. El fiscal afalaga el jutge. “Enhorabona per l’immens recolzament públic avui”. El magistrat es congratula així mateix: “Encara desconfio molt de la nostra capacitat institucional de netejar el Congrés”.

Les repercussions

Les converses divulgades per ‘The Intercept’ no van tardar a provocar sacsejades al Brasil. El diari paulista ‘Folha’ va considerar que aquests intercanvis comprometen les possibilitats de Moro d’ocupar un lloc al Tribunal Suprem. “La tesi d’un judici fora de la normalitat guanya força”, va assenyalar el seu columnista Celso Rocha Barros. Les revelacions de Greenwald són “cosa seriosa i greu” i han de tenir “efectes” en l’escena política nacional. “Hi haurà pressió políticaper tot arreu, ningú pot predir el que passarà”.

Per al portal de la revista ‘Carta Capital’, els missatges documenten l’"obsessió" d’un sector judicial per impedir un tercer Govern de Lula, així com "les parcialitats" dels responsables de conduir l’operació més gran de la Policia Federal de la història". Rousseff, que va ser destituïda pel Congrés el 2016 amb proves de corrupció encara més dèbils, va assenyalar diumenge a la nit que "els processos judicials viciats pel frau en el Lava Jato han d’implicar la llibertat immediata de Lula".

 L’Estat va informar que la Policia Federal ha començat a investigar com van arribar els missatges de Moro i el fiscal a ‘The Intercept’. La seva primera hipòtesi és la d’uns ‘hackers’ que van entrar als mòbils. La publicació ha parlat d’una “font anònima”.

Moro acorralat

Moro es troba en el sisè mes de la seva gestió en problemes que poden no tenir retorn. L’Ordre dels Advocats del Brasil (OAB) va anunciar que demanarà el seu allunyament temporal del ministeri de Justícia davant de la "gravetat dels fets" i del que va definir com una "possible relació de promiscuïtat" a la conducció d’accions penals en el marc de la causa. Per la seva part, el corregidor nacional del Ministeri Públic, Orlando Rochadel, va iniciar un procés administratiu disciplinari contra Dallagno.

Notícies relacionades

El grup opositor d’esquerres a la Cambra de Diputats va declarar que obstruirà totes les votacions al Congrés fins que es prengui una decisió amb Moro. "El Govern brasiler ha d’entrar en aquesta investigació”, va dir Jandira Feghali i no va descartar que aquest sector impulsi la creació d’una comissió investigadora al Parlament.

De moment, Bolsonaro s’ha cridat a silenci. El seu portaveu, el general Otávio Rêgo Barros, va assegurar que no perilla el càrrec del ministre. "Mai va ser tocat en aquest assumpte".