un líder mal educat

Insults, ingerència i grolleria, l'estil del convidat Trump

El president americà qualifica l'alcalde de Londres de "total perdedor" i la duquessa de Sussex de "desagradable"

20190603 439709 trumpreinaisabele 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

L’avió presidencial, 'l’Air Force One', encara no s’havia posat en la pista de l’aeroport de Stansted quan Donald Trump va llançar un dels seus tuits. ¿Celebrava el president americà la seva arribada al Regne Unit? ¿Volia agrair als britànics l’honor d’una visita del més alt rang, que els costarà 20 milions d’euros, només en seguretat? Per descomptat que no. Trump va iniciar la seva estada insultant l’alcalde de Londres. Sadiq Khan és “un total perdedor”, “ha fet una feina terrible”, hauria “de concentrar-se en la delinqüència a Londres, no en mi” i afegia que li recordava molt a un altre alcalde “idiota i incompetent” que va tenir Nova York, però en el cas de l’edil londinenc, “amb la meitat de la seva estatura”, burlant-se del físic de Khan, que és un home baixet.  

El mandatari americà responia de forma tan basta al primer alcalde musulmà de la ciutat, que ha condemnat la visita del president nord-americà. En un article a 'The Observer', Khan va considerar Trump com “un dels grans exemples de l’amenaça global de l’extrema dreta”. I afegia: “En anys futurs em temo que la visita d’Estat serà profundament lamentada a l’adonar-nos que estem en el costat equivocat de la història”.

Corbyn, en la manifestació contra Trump

Després dels insults, el líder laborista, Jeremy Corbyn, va demanar als militants que s’uneixin a les manifestacions de protesta, previstes a diverses ciutats aquest dimarts. Corbyn prendrà la paraula en la de Londres, on s’espera l’assistència de 250.000 participants. El globus gegant de Baby Trump, representant el polític com un nadó en bolquers, tornarà a ascendir al cel. Khan, que intentarà ser reelegit l’any que ve, no s’ha de preocupar pels atacs rebuts. El 63% dels britànics pensa que Trump és un president pèssim, xifra que s’eleva al 71% a la capital.  

La duquessa "desagradable" 

Notícies relacionades

L’actual inquilí de la Casa Blanca sap sembrar la discòrdia allà per on passa. Al Regne Unit ho ha fet donant suport als seus “amics”, Nigel Farage i Boris Johnson, criticant la negociació del 'brexit' de Theresa May i apostant per Johnson per al seu reemplaçament. Per a Corbyn, els comentaris són “una ingerència inadmissible en la democràcia” britànica. Ni el líder laborista, ni el dels liberals, Vince Cable, ni tampoc el president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, van acceptar la invitació al banquet ofert en honor de Trump per la reina. Bercow va vetar, a més, que pogués dirigir-se al Parlament, privilegi que sí que va atorgar a Barack Obama.    

Trump no entén de normes elementals de cortesia i no ha tingut objeccions a qualificar Meghan La duquessa de Sussex tampoc participarà en la visita presidencial.