GIRA NEGOCIADORA DE LA CASA BLANCA

Kushner intenta obtenir el recolzament de Jordània i el Marroc al pla de pau de Trump per al Pròxim Orient

Els palestins afirmen que rebutjaran qualsevol proposta del president dels EUA després de reconèixer Jerusalem com a capital d'Israel

zentauroepp48380298 jordan s king abdullah meets with senior white house advisor190529202423

zentauroepp48380298 jordan s king abdullah meets with senior white house advisor190529202423 / YOUSEF ALLAN

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Jared Kushner, assessor i gendre del president dels EUA, Donald Trump, s’ha reunit avui a Amman amb el rei de Jordània, Abdullah II, en el marc d’una gira pel Marroc, Jordània i Israel per aconseguir recolzament a la proposta de pau que Trump vol llançar per posar fi al conflicte entre palestins i israelians. El president nord-americà té intenció de revelar la part econòmica del seu pla, al qual ha denominat “l’acord del segle”, en la conferència que ha convocat a Bahrain a finals de juny i que l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) pensa boicotejar.

Els palestins rebutjaran qualsevol proposta de Washington després que Trump reconegués Jerusalem com a capital d’Israel, malgrat que la seva part est està ocupada pels israelians, segons la llei internacional, i traslladés l’ambaixada dels EUA a Israel de Tel Aviv a Jerusalem.

El rei de Jordània, la població de la qual ja és majoritàriament d’origen palestí, ha insistit avui en la trobada que va mantenir amb Kushner i amb l’enviat especial de Trump al Pròxim Orient, Jason Greenblatt, "en la necessitat d’intensificar esforços" per aconseguir "una pau àmplia i duradora sobre la base de la solució de dos estats", Israel i Palestina.

Les fronteres de 1967

Segons va indicar la casa reial jordana en un comunicat, el monarca ha reiterat que és necessària la creació d’un estat palestí sobre les fronteres de 1967 amb Jerusalem est com a capital. Kushner i Greenblatt han mirat de convèncer Abdullah II que assisteixi al fòrum Prosperitat per a la Pau, convocat a Bahrain, per buscar inversors que vulguin participar en el pla dissenyat pel Govern de Trump per solucionar el conflicte i que bàsicament afecta l’economia palestina.

Dilluns passat, el ministre d’Exteriors jordà, Ayman Safadi, va expressar les seves reserves sobre el fòrum. "Qualsevol pla per manejar les conseqüències del conflicte palestino-israelià no hauria de suposar la substitució d’un pla polític que busqui implementar la solució dels dos estats", va afirmar Safadi.

Lluita contra les pressions

El rei Abdullah II ha reconegut públicament que rep pressions per acceptar el pla nord-americà, tot i que s’ha mostrat ferm i ha deixat clar que no acatarà cap pla que no garanteixi que Jerusalem oriental sigui capital d’un Estat palestí.

Notícies relacionades

Amman, on s’han produït petites protestes per la visita de Kushner, és la segona parada de la gira del gendre de Trump, que aquest dijous arribarà a Israel amb el seu segon, Avi Berkowitz, Greenblatt i l’enviat especial de Trump per a l’Iran, Brian Hook.

La delegació nord-americana va començar el seu viatge ahir al Marroc, on es va reunir amb el rei Mohamed VI durant l’“iftar”, el sopar que trenca el dejuni en ramadà. En un comunicat, l’agència oficial marroquina MAP va informar que en el banquet van participar el príncep hereu Mulay Hasan; el conseller del rei, Fuad Ali Himma, i el ministre d’Exteriors, Naser Burita. Mohamed VI va parlar amb Kushner “sobre [...] l’evolució de la situació al nord de l’Àfrica i Pròxim Orient", segons la nota.