Alemanya acusa el moviment de boicot a Israel d'antisemita

Una majoria del Parlament alemany aprova retirar l'ajuda financera als grups que demanin sancionar Israel per les seves violacions dels drets humans a Palestina

zentauroepp45822464 german chancellor angela merkel takes her seat again after s181109181718

zentauroepp45822464 german chancellor angela merkel takes her seat again after s181109181718 / TOBIAS SCHWARZ

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A falta de tan sols un dia perquè Israel aculli una galad’Eurovisió especialment políticaAlemanya ha donat un reconeixement al’Estat jueu amb una moció en què acusa el moviment internacional BDS (Boicot, Desinversions i Sancions) crític amb Jerusalén d’actuar amb mètodes “antisemites”.

Amb aquest gest no vinculant, el Bundestag es converteix en el primer parlament d’Europa que assenyala aquest grup d’activistes del qual, diu, recorda els temps més foscos de la nostra història. Fundada el 2005, aquesta campanya global organitzada pel Comitè Nacional Palestí demana incrementar la pressió política i econòmica sobre Israel perquè posi fi a dècades de violenta ocupació militar de terres palestines i dels alts del Golan sirians, que viola el dret internacional.

Símil amb l’‘apartheid’ de Sud-àfrica

La decisió, aplaudida ràpidament des de Jerusalén, suposa la retirada de tot recolzament o ajut econòmic a projectes en els quals BDS estigui involucrada, una cosa que pot afectar oenagés que treballen a la zona. El moviment també exigeix el respecte als ciutadans àrabs israelians que, després de la designació del país com a Estat jueu, van quedar exclosos i discriminats, una situació que comparen ambl’‘apartheid’sud-africà.

Un grup de fins a 60 acadèmics israelians han firmat una carta oberta en la qual alerten del perill que suposa “etiquetar d’antisemites els que recolzen els drets humans dels palestins”. La carta critica durament la decisió de Berlín i assenyala que la criminalització del BDS respon a una estratègia de l’Executiu de Benjamin Netanyahu de silenciar la solidaritat internacional amb Palestina.

Majoria a Berlín

La moció ha sigut aprovada aquest divendres amb els vots dels conservadors de la cancellera Angela Merkel (CDU), els socialdemòcrates (SPD), els liberals (FDP) i part d’Els Verds. Alguns diputats s’han queixat que la moció no diferencia prou el suposat antisemitisme amb la crítica legítima al Govern israelià.

Notícies relacionades

Únicament la formació esquerrana Die Linke s’ha oposat a la criminalització del BDS, i tot i que ha assegurat estar en contra del moviment ha demanat respecte a la llibertat d’opinió i al Govern alemany treballar per una solució pacífica a l’etern conflicte que inclogui la creació d’un Estat palestí.

Per la seva part, la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), acusada de coquetejar amb grupuscles supremacistes i neonazis, s’ha abstingut i ha presentat una altra moció a part en la qual demanava la prohibició total dels activistes. Segons l’últim informe anual del Govern, fins a un 90% dels 1.800 casos de violència antisemita produïts al país el 2018 van ser perpetrats per gent d’extrema dreta.