EL DRAMA MIGRATORI

Almenys 70 migrants morts al naufragar una pastera davant la costa de Tunísia

Unes altres 16 persones han pogut ser rescatades amb vida, la majoria de les quals ciutadans de països de l'Àfrica subsahariana

El bot pneumàtic en què es traslladaven va ser vist per vaixells de pesca a unes 40 milles de la costa magribina

zentauroepp48094766 rescate inmigrantes190510165312

zentauroepp48094766 rescate inmigrantes190510165312 / ELIO DESIDERIO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys 70 persones han mort al naufragar la pastera amb què pretenien viatjar de forma irregular a Europa des de les costes líbies, informa l’agència de notícies estatal tunisiana TAP. Segons la font, el bot pneumàtic va ser vist per vaixells de pesca locals quan navega a la deriva en aigües internacionals, a unes 40 milles de la ciutat meridional de Sfax, capital econòmica de Tunísia.

Els pescadors havien avisat la Marina Nacional tunisiana, que va arribar a la zona i va aconseguir rescatar unes altres 16 persones amb vida, la majoria de les quals ciutadans de països de l’Àfrica subsahariana, que van ser traslladats a un hospital de la localitat.

A finals d’abril, el primer ministre tunisià, Youssef Chahed, es va mostrar preocupat davant l’augment d’arribades d’immigrants provinents de Líbia, país veí que es troba immers en una guerra civil des del 2011.

“Temem que l’experiència del 2011, amb l’arribada de refugiats a Tunísia, es repeteixi”, va declarar el cap del Govern en al·lusió als combats que des de fa un mes tenen lloc a Trípoli entre el Govern reconegut per l’ONU a la capital i les tropes sota el comandament del mariscal Jalifa Hafter, l’home fort del país.

A la recerca de seguretat

El mariscal, que tutela un govern propi amb seu a Tobruk, va iniciar el setge a Trípoli el 4 d’abril passat, durant la visita oficial del secretari general del’ONU,  Antonio Guterres, a la capital líbia en un clar missatge a la comunitat internacional.

En les gairebé tres setmanes de combats han mort més de 550 persones, mentre prop de 2.000 van resultar ferides i més de 30.000 s’han vist obligades a desplaçar-se de forma interna, segons l’Organització Mundial de la Salut. Els combats han afectat igualment els milers de migrants que estan confinats en centres de detenció del sud de Trípoli i que s’intenta traslladar a llocs més segurs al nord de la ciutat.

Les platges que s’estenen entre Trípoli i la frontera amb Tunísia s’han convertit els últims dos anys en el principal bastió de les màfies que trafiquen amb éssers humans, malgrat la presència de patrulleres europees.

El saldo de la tragèdia

Coincidint amb aquesta nova tragèdia del Mediterrani, el director de l’oenagé Proactiva Open Arms, Òscar Camps, ha denunciat la mort d’almenys 250 persones al Mediterrani durant els cent dies que el vaixell de l’organització va estar bloquejat al port de Barcelona.

Notícies relacionades

Així ho ha expressat l’activista català aquest divendres en un acte de la Barcelona School Management (BSM) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). L’Open Arms va salpar el 23 d’abril del port de Barcelona, on portava bloquejat per Capitania Marítima més de cent dies, per portar ajuda humanitària als ports grecs de Samos, Lesbos i Tessalònica, però no per participar en tasques de rescat d’immigrants al Mediterrani central. 

L’any passat van morir al Mediterrani un total de 2.297 persones; el 2017 la xifra va ser de 3.139 persones, mentre que el 2016 van ser 5.143 per les 3.783 del 2015 i les 3.283 de l’any anterior. Segons dades de l’Organització Internacional per a les Migracions, organisme vinculat a les Nacions Unides, més de 113.000 migrants van aconseguir travessar el 2018 el Mediterrani i arribar a les costes d’Europa a través de les tres rutes principals de la migració irregular, que desemboquen a Itàlia, Espanya i Grècia.