el renéixer d'un símbol

Els francesos seran consultats sobre la restauració de Notre-Dame

El ministre de Cultura ha assegurat que la decisió final es prendrà "després d'un gran debat i una consulta"

zentauroepp47772676 the steeple of the landmark notre dame cathedral collapses a190415202829

zentauroepp47772676 the steeple of the landmark notre dame cathedral collapses a190415202829 / GEOFFROY VAN DER HASSELT

1
Es llegeix en minuts
Afp / París

Els francesos "es podran expressar" sobre la reconstrucció de Notre-Dame de París, que serà objecte d’"un gran debat i una gran consulta", fins i tot si l’elecció final del projecte recau en l’Estat, ha afirmat aquest divendres el ministre de Cultura Franck Riester a LCI.

Una enquesta de YouGov publicada a finals d’abril mostra que més d’un de cada dos francesos (54%) vol una reconstrucció "idèntica", davant del 25% que és favorable a un "gest arquitectònic". Riester ha considerat que és necessari estudiar totes les opcions, a partir de les quals l’Estat vol llançar el concurs d’arquitectes. De tota manera, els francesos podran donar la seva opinió en una gran consulta pública.

Notícies relacionades

Després de l’incendi de mitjans d’abril a la catedral, el govern va anunciar que celebraria un concurs internacional d’arquitectura per a la reconstrucció de l’agulla. El projecte contractat per l’Estat (propietari de l’edifici) decidirà si l’agulla de l’arquitecte Viollet-le-Duc serà reconstruïda o si serà reemplaçada per "un gest arquitectònic contemporani". "Ja veurem quina serà la decisió de l’Estat, però tot això es preguntarà en una consulta, no es farà res d’esquena als francesos", ha dit Riester. "Donarem la possibilitat que tots i cadascun dels francesos s’expressin (...) i després es decidirà en un gran debat i consulta ", ha afegit.

El ministre ha recordat que a França totes les restauracions de catedrals han donat lloc a "novetats", com ara l’ús de diferents materials, i que per això és molt útil fer un gran debat. "En general, quan es restauren les catedrals, hi ha novetats, ¿per què no?. Com a ministre, de moment no he de donar la meva opinió; el que he de fer és que el debat es pugui fer i ho puguem decidir", ha sentenciat. "Els francesos es podran expressar, i després veurem quina decisió es prendrà i com es restaurarà", ha conclòs.