MANIFESTACIONS MASSIVES A KHARTUM

Noves protestes multitudinàries contra els militars al Sudan per reclamar que cedeixin el poder

Els militars mantenen que seguiran en el Govern els pròxims dos anys després d'enderrocar Al-Bashir

Sudanese demonstrators hold national flags and chant slogans as they protest against the army s announcement that President Omar al-Bashir would be replaced by a military-led transitional council  outside Defence Ministry in Khartoum  Sudan April 11  2019  REUTERS Stringer

Sudanese demonstrators hold national flags and chant slogans as they protest against the army s announcement that President Omar al-Bashir would be replaced by a military-led transitional council outside Defence Ministry in Khartoum Sudan April 11 2019 REUTERS Stringer / STRINGER (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Centenars de milers de persones es van congregar aquest dijous a Khartum davant el Ministeri de Defensa del Sudan per exigir que el poder sigui tornat a la societat civil desafiant així el Consell Militar de Transició, que va enderrocar el president Omar al-Bashir a començaments d’aquest mes. La massiva mobilització, qualificada ja popularment com la «Marxa del Milió», estava convocada per l’Associació de Professionals Sudanesos (SPA), el principal organitzador de les protestes, que incloïa una seguda fora del recinte del Ministeri de Defensa.

En una altra iniciativa, uns 100 jutges es van unir a la protesta a favor d’un govern civil després de caminar des del Tribunal Suprem de la capital fins a la manifestació. Vestits amb les seves togues, alguns dels magistrats portaven cartells en els quals es llegia «jutges del canvi». 

Desacord total

El Consell Militar de Transició i l’oposició segueixen en desacord sobre el temps que els militars han decidit estar en el poder després d’enderrocar Bashir, que va estar tres dècades al capdavant del Govern. Els militars, després de deposar el president, van decidir que estaran els pròxims dos anys al capdavant dels òrgans de poder del país, la qual cosa ha desencadenat una gran indignació popular.

Poc després que comencés la marxa dels jutges, el Consell Militar va anunciar que mantindria «únicament l’autoritat sobirana», mentre que els civils ocuparien el càrrec de primer ministre i dirigirien tots els ministeris de l’Executiu. «El Consell Militar només té l’autoritat sobirana, mentre que el cap del gabinet, el govern civil i tota l’autoritat executiva seran completament civils», va dir el portaveu de TMC, Shams El Din Kabbashi, a la televisió Arabiya.

Intromissió d’Egipte

Notícies relacionades

L’oposició, no obstant, va rebutjar l’oferta i continua exigint una ràpida i total entrega del poder als civils. Dimecres, l’oposició i els militars van acordar formar un comitè per resoldre les seves diferències, però l’Exèrcit continua negant-se a deixar el poder de forma total.

A més, les protestes també denuncien la impunitat davant de la repressió militar contra les manifestacions, que ha segat desenes de vides. En aquest sentit, tres membres del consell van presentar la seva dimissió, renúncia encara no acceptada. En les protestes també es va denunciar la intromissió d’Egipte, el president de la qual, el general Al-Sisi, recolza els seus homòlegs sudanesos.