SEGONS 'THE TIMES'

La CIA alerta que Huawei ha sigut finançat per l'Estat xinès

Podria implicar riscos de seguretat per al Regne Unit si opta per tecnologia xinesa per al 5G

zentauroepp47019624 files  this file picture taken on january 29  2019 shows a w190220164225

zentauroepp47019624 files this file picture taken on january 29 2019 shows a w190220164225 / WANG ZHAO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El fabricant d’equips de telecomunicacions més gran,Huawei, ha sigut finançat per l’Estat xinès, cosa que podria implicar riscos de seguretat per alRegne Unit si opta per la seva infraestructura 5G, informa aquest dissabte The Times, citant la CIA.

El diari britànic cita informacions de la intel·ligència nord-americana que asseguren que el gegant xinès, que ambiciona subministrar tecnologia clau a les xarxes de telefonia mòbil 5G en aquest país, hauria rebut diners procedents de sucursals de l’aparell de seguretat estatal de Pequín.

Segons ‘The Times’, documents facilitats per la CIA al Regne Unit proven que Huawei va rebre fons procedents de l’Exèrcit Popular d’Alliberament, de la Comissió de Seguretat Nacional Xinesa i de la xarxa d’intel·ligència estatal d’aquest país.

A començaments d’any, els EUA van compartir aquesta informació amb el Regne Unit, Austràlia, Nova Zelanda i elCanadà, els seus socis en l’aliança que mantenen en matèria d’intel·ligència (l’anomenat Club dels Cinc Ulls o Five Eyes Club).

El diari britànic assenyala que a la Xina, per llei, les empreses estan obligades a cooperar amb les seves sucursals de seguretat, cosa que fa témer, en aquest cas, els crítics que es podria facilitar la instal·lació d’algun accés "per la porta del darrere" al ‘software’, i això permetria espiar o alterar les comunicacions britàniques.

El Govern britànic té intenció de revisar els seus plans d’introduir en aquest país tecnologia 5G en el pròxim Consell de Seguretat Nacional.

Aquesta revisió governamental té per objectiu "assegurar que ningú (cap companyia de telecomunicacions) es torna massa poderosa", segons va revelar una altra font oficial de l’Executiu.

En aquest sentit, ‘The Times’ recorda que el mes passat el centre de ciberseguretat nacional d’aquest país, el GCHQ, va advertir que el Govern tindria "dificultats" per gestionar els riscos de seguretat que planteja l’empresa xinesa després d’haver detectat "problemes significatius i preocupants" en el seu ‘software’ al Regne Unit.

Paral·lelament, una font de la intel·ligència nord-americana va indicar que les agències dels EUA creuen que el ministeri xinès de seguretat nacional –la seva principal organització d’espionatge– ha aprovat el finançament de Huawei per part del Govern xinès.

Per això –agrega aquesta font– permetre a Huawei que vengui la seva tecnologia 5G a qualsevol membre de l’esmentat Five Eyes Club és "problemàtic", ja que "la Xina compta amb lleis d’intel·ligència i seguretat nacional que forcen les empreses a ajudar l’exèrcit xinès".

Notícies relacionades

Huawei ha insistit que és una empresa privada, independent de qualsevol influència del Govern xinès, i en repetides ocasions ha negat que pugui representar un risc per a la seguretat.

El gegant xinès, amb seu a Shenzhen, considera que són "acusacions sense fonament", i els seus executius afirmen que l’Estat xinès mai els ha demanat que recullin informació i que una petició així seria "rebutjada categòricament".