DESPRÉS DE LA MATANÇA DE CHIRSTCHURCH

Nova Zelanda endureix la llei de tinença d'armes

El projecte va ser aprovat amb 119 vots a favor i només un en contra

zentauroepp47699635 file   in this march 17  2019  file photo  a girl carries fl190410123551

zentauroepp47699635 file in this march 17 2019 file photo a girl carries fl190410123551 / Vincent Thian

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Parlament de Nova Zelanda ha aprovat aquest dimarts pràcticament per unanimitat una llei que endureix la tinença d’armes semiautomàtiques, menys d’un mes després del’atemptat supremacista a dues mesquites de Christchurch en el qual van ser assassinades 50 persones.

El projecte de llei va ser aprovat amb 119 vots a favor i un en contra en la tercera lectura de la llei realitzada en la sessió vespertina del Parlament neozelandès.

"Nova Zelanda destaca per la disponibilitat generalitzada d’armes la força del qual i caràcter són netament destructius, però avui posem fi a aquesta anomalia", ha declarat la primera ministra, Jacinta Ardern, al Parlament.

Ardern havia demanat un canvi de la llei immediatament després que el supremacista blanc de nacionalitat australiana Brenton Tarrant assaltés dues mesquites a la localitat de Christchurch i abatés a trets 50 persones el passat 15 de març, una atemptat terrorista que va commocionar el país.

La veu de les víctimes

"En última instància, som aquí perquè van morir 50 persones i ja no tenen una veu. Nosaltres, els membres d’aquesta Cambra, som la seva veu i avui l’hem utilitzat sàviament", ha conclòs la primera ministra.

L’esmena de llei aprovada aquest dimarts encara ha de ser ratificada per la governadora general, Patsy Reddy, representant de la reina Elisabet II en aquesta nació, abans de poder entrar en vigor.

Notícies relacionades

Tarrant, que va retransmetre l’atac durant 17 minuts a les xarxes i va publicar a internet el seu ideari extremista, s’enfronta en un tribunal a 50 càrrecs d’assassinat i 39 de temptativa d’assassinat.

El presumpte terrorista, sense antecedents penals, va obtenir la llicència d’armes al novembre del 2017 després de complir amb els cursos legals.