ELECCIONS A L'EUROPA DE L'EST

Zelenskiy i Poroixenko es disputaran la presidència d'Ucraïna en la segona volta

Segons els sondejos a peu d'urna, el comediant i l'actual líder del país han sigut els candidats més votats

Volodymyr Zelenskiy, Ukrainian comedian and candidate in the upcoming presidential election, hosts a comedy show at a concert hall in Brovary, Ukraine March 29, 2019. REUTERS/Valentyn Ogirenko / VALENTYN OGIRENKO (REUTERS)

Volodymyr Zelenskiy, Ukrainian comedian and candidate in the upcoming presidential election, hosts a comedy show at a concert hall in Brovary, Ukraine March 29, 2019. REUTERS/Valentyn Ogirenko
zentauroepp47565583 zen001  kiev  ukraine   30 03 2019   mock driving licenses o190331192311

/

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Els auguris demoscòpics es van fer realitat. El comediant Volodímir Zelenskiy i el president sortint Petró Poroixenko es disputaran la presidència d’Ucraïna en la segona ronda de les eleccions que tindrà lloc el pròxim 21 d’abril, segons els sondejos a peu d’urna difosos al tancament dels col·legis electorals.

D’acord amb aquestes projeccions, realitzades fins a les sis de la tarda, Zelenskiy hauria obtingut al voltant del 30% dels vots, mentre que l’actual cap de l’Estat un 17,8%. Aquestes prediccions, de confirmar-se, deixarien fora de la lliça electoral a l’exprimer ministra Iúlia Timoixenko, la tercera candidata en discòrdia, a qui concedeixen tan sols el 14,2% dels vots.

Les reaccions no s’han fet esperar quan van ser difoses aquestes dades. "Això no és més que un primer pas cap a una gran victòria", ha proclamat Zelenskiy, eufòric, a la seu de la seva campanya a Kíev. "Una nova vida començarà, una vida on no hi haurà corrupció, on no hi haurà suborns....una vida en un nou país, al país dels nostres somnis", ha destacat.

Falta de decisió

Poroixenko conscient de les crítiques contra ell per la falta de decisió mostrada durant els últims cinc anys en la lluita contra la corrupció, ha adoptat un to d’humilitat a l’hora de valorar els resultats. "No sento cap eufòria; entenc el senyal que la societat ha donat al Govern actual", ha destacat. En la seva intervenció, ha tingut paraules per a les generacions més joves, el segment de població en el qual més s’ha escampat el desengany per les promeses incomplertes després de la revolució de Maidan el 2014. "Entenc les raons del vostre desafecte; us escolto i us demano que m’escolteu també; tot el que hem fet durant els últims cinc anys és per als joves, per a la futura generació", ha conclòs.

Per la seva part Timoixenko, la gran derrotada de la jornada, s’ha negat a acceptar els resultats i ha airejat sospites de manipulació electoral, comminant els seus seguidors a seguir de prop el recompte de vots. "Aneu a les escoles i defenseu el resultat final", ha comminat. Segons les dades del seu partit, la seva candidatura es troba en segona posició, amb al voltant del 20% dels vots.

L’experiència de Poroixenko i la seva gestió del conflicte amb els separatistes prorussos, que molt àrduament ha aconseguit contenir a dues regions de l’est del país, jugarà sens dubte al seu favor de cara a la segona volta dels comicis. Malgrat que, segons les enquestes, tan sols un 9% dels ucraïnesos confien en el seu Govern, la candidatura de Zelenskiy genera inquietud entre els inversors estrangers i les entitats creditícies occidentals, que han mantingut el seu recolzament a Kíev malgrat els limitats resultats en el seu programa de reformes.      

Notícies relacionades