INDAGACIÓ

El fiscal del 'Russiagate' tanca la investigació sobre la relació de Trump i Moscou

Mueller entrega el seu informe al Departament de Justícia

FILE PHOTO  U S  President Donald Trump hugs American flag at the Conservative Political Action Conference  CPAC  annual meeting at National Harbor near Washington  U S   March 2  2019  REUTERS Yuri Gripas File Photo

FILE PHOTO U S President Donald Trump hugs American flag at the Conservative Political Action Conference CPAC annual meeting at National Harbor near Washington U S March 2 2019 REUTERS Yuri Gripas File Photo / Yuri Gripas (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Efe

El fiscal especial Robert Mueller va tancar aquest divendres a última hora la seva investigació sobre la relació entre Rússia i l’equip de campanya a les eleccions del 2016 de l’ara president dels EUA, Donald Trump, i va deixar el seu informe en mans del Departament de Justícia, que decidirà si el fa públic i fins a quin punt.

Després de gairebé dos anys d’una indagació que ha pesat com una llosa sobre la presidència de Trump, Mueller va entregar finalment el seu informe al secretari de Justícia dels EUA, William Barr, i no planeja presentar més càrrecs relacionats amb la investigació, va confirmar una font oficial a Efe.

“El fiscal especial Robert S. Mueller III ha conclòs la seva investigació de la interferència russa en les eleccions del 2016 i sobre temes relacionats”, va anunciar Barr en una carta enviada als líders dels comitès judicials de la Cambra de Representants i el Senat dels EUA.

El seu informe final no inclou nous càrrecs, ni tan sols imputacions sota secret de sumari, segons funcionaris citats per diversos mitjans, cosa que descarta la possibilitat que Trump pugui quedar subjecte a una acusació federal que només es faci pública una vegada que abandoni la presidència, com es deia a Washington.

Barr fa un mes que és en el càrrec i no s’ha compromès a fer públic l’informe, que fins ara només han vist un grapat de funcionaris en el Departament de Justícia.

Document confidencial

El document que li va entregar Mueller és “confidencial” i detalla les decisions que ha pres sobre qui “processar” o no en relació amb la seva investigació, va dir Barr.

“Estic revisant l’informe i crec que podré estar en condicions d’avisar-los [als legisladors] de les principals conclusions del fiscal especial aquest cap de setmana com aviat”, va escriure el titular del Departament de Justícia.

Trump va guardar silenci sobre l’informe, que ha descrit com a “il·legal” i el producte d’una “caça de bruixes” partidista, i va rebre la notícia al seu club privat de Mar-a-Lago (Florida), on acabava de concloure una reunió amb líders de cinc països del Carib.

“La Casa Blanca no ha rebut l’informe del fiscal especial ni n’ha sigut informada” sobre el seu contingut, va assegurar en un tuit la portaveu de Trump, Sarah Sanders, que va remarcar que els pròxims passos depenen de Barr.

El secretari de Justícia planeja avaluar amb Mueller i amb el seu propi “número dos”, Rod Rosenstein, “quina altra informació [de l’informe] pot entregar-se al Congrés i al públic” nord-americà, i va prometre actuar “amb la màxima transparència possible”.

L’oposició demòcrata va reclamar immediatament que tot l’informe es faci públic, com van indicar en un comunicat els líders progressistes a la Cambra Baixa, Nancy Pelosi, i al Senat, Chuck Schumer.

Mueller, un exdirector de l’FBI, té previst concloure els seus serveis com a fiscal especial “en els pròxims dies”, tot i que mantindrà un “reduït número de personal” per tancar la seva oficina a Washington, va apuntar a la CNN el seu portaveu, Peter Carr.

Va ser el maig de 2017 quan Mueller va agafar les regnes de la investigació sobre Rússia, just després que Trump acomiadés al llavors director de l’FBI, James Comey, que havia continuat les indagacions sobre la presumpta ingerència russa que aquesta agència va iniciar l’estiu del 2016.

Des d’aleshores, el fiscal especial ha imputat a 34 persones, inclosos sis exassessors de Trump –Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopoulos, Michael Cohen, Michael Flynn i Roger Stone– i 26 individus russos, que probablement no seran jutjats perquè els EUA no tenen tractat d’extradició amb Rússia.

Tot i que Mueller no ha presentat directament càrrecs contra Trump, sí que ha enviat proves sobre delictes no relacionats amb la trama russa als fiscals d’altres estats, com Nova York, i és possible que aquesta informació derivi en imputacions presentades per ells.

Notícies relacionades

Trump ha aparegut, ocult darrrere de l’opac nom d’“individu 1”, en diversos documents judicials relacionats amb la investigació de Mueller, que van deixar indicis que el 2016 el llavors candidat republicà estava al corrent que alguns dels seus col·laboradors havien contactat amb Rússia i WikiLeaks durant la campanya.

La investigació de Mueller es va expandir l’any passat per centrar-se també en la qüestió de si el president va poder obstruir la Justícia en els seus intents d’acabar amb les indagacions, com l’acomiadament de Comey.