conflicte

Almenys 130 morts a Mali en un atac a poblets de pastors

El recompte de cadàvers continua i entre els morts hi ha embarassades, nens i ancians

zentauroepp47454628 a french soldier from the barkhane mission in africa s sahel190323185848

zentauroepp47454628 a french soldier from the barkhane mission in africa s sahel190323185848 / DAPHNE BENOIT

1
Es llegeix en minuts

Persones armades han matat almenys 130 pastors Fulani Mali central. Es tracta de l’atac més sagnant a la zona en temps recents, a una zona marcada pelsconflictes religiosos i gihadistes.

Els assalts a les viles d’d’Ogossagou  i Welingara s’han produït després que una missió del consell de Seguretat de l’ONU visités Mali per trobar solucions a la violència que va acabar amb la vida de centenars de civils l’any passat i que es propagués per la regió del Sahel a l’Àfrica Occidental.

Moulaye Guindo, alcalde de la ciutat pròxima de Bankass, ha explicat que homes armats, vestits amb el vestit tradicional dels caçadors Donzo, van envoltar i van atacar Ogossagou a les 4 del matí, hora local. "El recompte de cadàvers per part de la policia segueix i ja arriba a 110, però continua", segons ha dit Guindo a l’agència Reuters.

També ha explicat que un altre poble pròxim a Fulani, Wilingara, ha sigut així mateix atacat, i s’han produït "un nombre indeterminat" de morts. Segons diverses fonts, entre els morts es troben dones embarassades, nens i ancians.

Un resident d’Ogossagou, que va demanar no ser identificat, va dir que l’atac semblava ser una represàlia pel reclam de responsabilitat d’una afiliadad’Al-Qaida  divendres passat per una batuda la setmana passada que va matar 23 soldats. El grup va dir que la batuda va ser la recompensa per la violència de l’exèrcit de Mali i els milicians contra els Fulani.

Els grups gihadistes vinculats a Al-Qaida i aEstat islàmic han explotat rivalitats ètniques a Mali i les seves veïnes Burkina Faso i el Níger en els últims anys per impulsar el reclutament i fer que vastes extensions de territori siguin virtualment ingovernables.

Notícies relacionades

Les forces franceses van intervenir a Mali, una antiga colònia francesa, el 2013 per rebutjar un avanç gihadista des del desert al nord, però els militants s’han reagrupat i ampliat la seva presència al centre de Mali i els països veïns.

Unes 4.500 tropes franceses estan al Sahel, la majoria a Mali. Els EUA també tenen centenars de tropes a la regió.

Temes:

Mali Àfrica