al sud d'àfrica

El pas del devastador cicló 'Idai', en imatges

L'oenagé Save the Children ha alertat que la vida de més de 100.000 persones està en risc només a Moçambic

zentauroepp47416072 dai09  sofala  mozambique   19 03 2019   vista a rea tomada 190319165637

zentauroepp47416072 dai09 sofala mozambique 19 03 2019 vista a rea tomada 190319165637 / JOSH ESTEY CARE HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El cicló 'Idai', que ha arrasat en els últims dies el sud de l’Àfrica, deixant imatges de gran devastació i mort a tres països: Moçambic, Zimbàbue i Malawi. Responsables de l’ONU temen estar davant del pitjor desastre meteorològic registrat fins ara en l’hemisferi sud del planeta.

Personal sanitari ajuda la població afectada pel cicló ‘Idai’ a la ciutat de Beira (Moçambic) / ADRIEN BARBIER (AP)

Al passar per Moçambic, el cicló ha afectat 1,7 milions de persones, mentre que en el cas de Malawi hi ha 920.000 afectats. La tempesta també ha colpejat Zimbàbue. Les pluges provocades pel cicló han causat inundacions de fins a sis metres en àmplies zones. Els vents han sigut de fins a 170 quilòmetres per hora. 

Afectades pel pas del cicló, a la recerca d’aigua, a la província de Sofala (Moçambic) / josh estey (EFE)

A Moçambic, el balanç oficial de víctimes es manté en 84, si bé el president del país, Filipe Nyusi, va dir dilluns, després de sobrevolar les zones afectades i veure cadàvers flotant als rius, que més de mil persones haurien mort. En el cas de Zimbàbue, el Govern ha xifrat en 98 morts i 200 desapareguts l’impacte del pas del cicló.

Un grup de persones a la teulada d’una casa, a la ciutat de Beira (Moçambic) / rick emenaket (AFP)

Encara hi ha persones atrapades a les zones altes del país, ha afegit per la seva banda Gerald Bourke, de l’PMA. "No tenim xifres clares sobre el balanç de morts però estem veient àmplies zones que estan sota l’aigua. Es veuen quilòmetres i quilòmetres de localitats sota diversos metres d’aigua", ha precisat.

Persones intentant posar fora de perill les seves pertinences, a la zona Praia Nova (Beira, Moçambic) / denis onyodi (EFE)

Notícies relacionades

Save the Children ha alertat que la vida de més de 100.000 persones està en risc només a Moçambic. Les avaluacions aèries a la província de Sofala (centre) mostren que una àrea de més de 50 quilòmetres d’ample ha quedat completament submergida, ha explicat l’oenagé en un comunicat. 

Residents inspeccionen els danys causats pel cicló a la província de Sofala, al centre de Moçambic / josh estey (EFE)

"La magnitud d’aquest desastre està creixent cada minut i Save the Children està molt preocupada pels nens, les nenes i les famílies que encara estan en risc a causa que les inundacions continuen augmentant", segons l’oenagé.